FBI pratio Staljinovu ćerku nakon prebjega u SAD

Sovjetski diplomata se plašio da će "neke snage u SAD iskoristiti Staljinovu kćerku da poremete odnose između SSSR i SAD"
0 komentar(a)
Lana Peters, Foto: Cbc.ca
Lana Peters, Foto: Cbc.ca
Ažurirano: 20.11.2012. 20:33h

Nedavno objavljena dokumenta pokazuju da je Federalni istražni biro (FBI) pratio kćerku sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina nakon što je prebjegla u Sjedinjene Američki Države 1967. godine i da je od doušnika prikupljao podatke o tome kako je njen dolazak uticao na međunarodne odnose.

Dokumenti koji su u ponedjeljak proslijeđeni agenciji Asošijejted pres (AP), shodno zakonu o slobodi informacija, a nakon smrti Lane Peters prošle godine, pokazuju da je njena odluka da tokom hladnog rata zatraži politički azil u SAD predstavljala veliku neprijatnost za komunističke vlasti tadašnjeg Sovjetskog Saveza, a veliki propagandni poen za Ameriku.

Lana Peters, koja je inače rođena kao Svetlana Alilujeva, a promijenila je ime poslije dolaska u SAD i vjenčanja sa Vilijemom Veslijem Petersom 1970. godine, kasnije je govorila da je prebjegla delimično i zato što su sovjetske vlasti imale loše odnose pokojnom suprugu Briješu Singu, značajnoj ličnosti Indijske komunističke partije.

U jednom dokumentu iz decembra 1967. godine navodi se da je Džordž Kenan, nekadašnji amabsador SAD u SSSR i Jugoslaviji, prenio je Federalnom istražnom birou da su on i Alilujeva zabrinuti da bi sovjetski agenti mogli da je kontaktiraju, kao i to da za nju nisu predviđene mjere bezbjednosti.

Ipak, ne postoji dokument koji nagovještava ju je KGB pratio.

Jedan drugi dokument iz juna te godine opisuje razgovor neimenovanog izvora FBI-a sa Mihailom Trepjakalinom, drugim sekretarom sovjestske ambasade u Vašingtonu koji je navodno rekao da su Sovjeti "veoma nezadovoljni njenim prebjegom" i upitao da li će SAD to iskoristiti u "propagandne svrhe".

Sovjetski diplomata se plašio da će "neke snage u SAD iskoristiti Staljinovu kćerku da poremete odnose između SSSR i SAD", rekao je taj izvor FBI-u.

U jednom intervjuu 2007. godine, Lana je pričala da Amerikanci zaziru od nje jer je doživljavaju kao Staljinovu kćerku

U jednom drugom tajnom dokumentu iz juna 1967. neimenovani doušnik je rekao da sovjetske vlasti nisu zabrinute zbog njenog prebjega zato što će to "dalje diskreditovati Staljinovo ime i porodicu".

Staljin koji je odgovoran za slanje i stradanje miliona sovjetskih građana u radnim logorima, bio je na čelu Sovjetskog Saveza od 1924. do smrti 1953. godine, a njegov nasljednik Nikita Hruščev ga je tri godine kasnije nazivao brutalnim despotom.

Čak je i Petersova kritikovala komunizam i politiku svog oca, a Staljinovo nasljeđe nije joj dalo mira ni u SAD. U jednom intervjuu 2007. godine ona je pričala da Amerikanci zaziru od nje jer je doživljavaju kao Staljinovu kćerku vjerujući da "unaokolo šeta sa oružjem i željom da ubija Amerikance".

Bonus video: