Generalni štrajk u Argentini

Predstavnici sindikata traže da se u potpunosti ukine porez na dohodak. Sindikati su pozvali sve radnike da djeluju odgovorno i da brane svoje zahtjeve
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 18:43h

Nakon protesta, organizovanih početkom novembra, u režiji bogatog srednjeg sloja i veleposjednika po argentinskim provincijama, Vlada se suočava s još jednim štrajkom kojeg smatra ucjenom. I ovaj put jednodnevni štrajk, u organizaciji dijela sindikata, vlada oštro osuđuje kao besmislen i neopravdan u svojim zahtjevima.

Štrajk organizuje Generalna konfederacija rada (Confederación General del Trabajo –CGT) i konfederacija argentinskih radnika (Central de los Trabajadores Argentinos -CTA), a imaju podršku i poslodavaca Poljoprivredne federacije Argentine (Federación Agraria Argentina – FAA).

Predsjednica Kristina Fernandez Kirhner, u svom obraćanju javnosti, pozvala je radnike da djeluju odgovorno i da stanu u odbranu politike koja je stvorila više od pet miliona radnih mjesta u prošloj deceniji i izvukla Argentinu iz dužničkog ropstva.

U međuvremenu, u izjavi za jednu lokalnu televiziju, ministar unutrašnjih poslova i saobraćaja, Florencio Randaco, rekao je da štrajk ,organizovan od strane "odmetnutih sindikata", smatra ucjenom.

"Ovo nije štrajk u korist radnika, kako žele da ga prikažu. Upravo suprotno. Ide na njihovu štetu i na štetu svih onih koji žele pošteno da žive od svog rada i koji žele da dođu na svoja radna mjesta", rekao je Randaco, misleći pritom na najavljene blokade saobraćajnica.

Ministarstvo rada se oglasilo saopštenjem i navelo "djelimične mjere", koje će omogućiti radnicima da stignu na posao, kako bi normalno mogli da obavljaju svoje dužnosti.

Na sastanku sa stranim novinarima, generalni sekretar Sindikata poljoprivrednih radnika Argentine, Geronimo Venegas, izjavio je da vjeruje da će odziv biti veliki i da će se mnogi sektori pridružiti štrajku, ali je odbio da predviđa mogući broj učesnika.

Prema mišljenju Venegasa, organizatori imaju četiri osnovna zahtjeva: dječiji dodatak za sve, ukidanje porez na dohodak, 82% od prosječne plate pomoći za penzionere i minimalnu platu u iznosu 3 000 pesosa (oko 740 dolara).

Argentinska štampa piše o pristupanju štrajku lučkih radnika, ribara, radnika avio industrije i još nekih drugih grana argentinske privrede.

Autobusi i podzemna željeznica će normalno funkcionisati. Generalni sekretar Sindikata podzemnih željeznica, Roberto Pianeli, izjavio je da se radnici u tom sektoru neće pridružiti štrajku, jer ima političke konotacije.

"Ovi protesti se organiziraju s nizom zahtjeva i aktivnosti, koji nas samo žele vratiti u 90-e", rekao je Pianeli.

Indikativno je da Argentinu "potresaju socijalni nemiri" u vrhuncu sukoba s MMF-om, nakon nacionalizacije naftne industrije i presude protiv "Chevron"-a u korist Ekvadora.

U vrijeme kada cijeli svijet potresa teška ekonomska kriza, ni Argentina ne može biti "izolovano ostrvo". Stoga ovi zahtjevi zvuče i razumno, kao i oni od prije desetak dana.

U Argentini nakon pada vojne hunte i smjene neoliberalne vlade, mnogi ljudi su ostali bez svojih povlastica, koje nisu stekli radom, nego odanošću političkom i ekonomskom modelu kojeg su vodili i štitili.

Na svoju korist, a na štetu cijelog argentinskog naroda, pa je sasvim razumljivo da pokušavaju iskoristiti bilo koji pogodan trenutak za povratak u takav sistem.

Galerija

Bonus video: