Erdogan optužuje Izrael za etničko čišćenje

Turski premijer Redžep Tajib Erdogan optužio je u utorak Izrael da sprovodi "etničko čišćenje" nad Palestincima u vojnoj operaciji u Pojasu Gaze.
5 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 15:07h

"Izrael narušava mir na Bliskom istoku, gazi međunarodno pravo i sprovodi etničko čišćenje nad palestinskim narodom. Ta zemlja malo pomalo osvaja palestinska područja", rekao je Erdogan pred zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (SKP, proistekla iz islamističkog pokreta).

Predsjednik turske vlade ocijenio je da se palestinske grupe u Gazi koje raketiraju Izrael koriste svoje pravo na "zakonitu samoodbranu" od "proizvoljnih i nezakonitih" napada jevrejske države koju je istovremeno optužio za "pokolj" nedužnih civila.

"Niko ne može da kaže da se Izrael koristi svojim pravom na samoodbranu (od Hamasovih raketa), Izrael trenutno širi teror po Bliskom istoku", upozorio je Erdogan, uz dugo i burno odobravanje zastupnika svoje stranke.

Erdogan je ponovio da Izrael "mora prije ili kasnije da položi račun" za svoje "krvave i nesavjesne operacije" protiv palestinskog stanovništva.

Turski premijer je još jednom oštro osudio zapadne zemlje i Savjet bezbjednosti UN zbog pasivnosti u vezi s tim pitanjem.

"Više ne vjerujem u UN-ovu pravdu (...) sve dok se palestinsko pitanje ne riješi, patnje i krv biće svakodnevica Bliskog istoka", dodao je turski premijer.

Prva raketa koju je Hamas ispalio iz Gaze pogodila je u petak okolinu Jerusalima, što je prvi put u istoriji izraelsko-palestinskog sukoba, obilježivši novu eskalaciju u sukobu Izraela i palestinskih naoružanih grupa.

Zastoj u pregovorima Izraela i Gaze o primirju >>>

Galerija

Bonus video: