Izrael privremeno odustao od kopnene ofanzive

Tekst rezolucije koji je predložio Maroko, poziva na prekid neprijateljstava, a Vašington mu se protivi jer se u njemu ne pominju raketni napadi na Izrael iz pojasa Gaze
8 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 08:51h

Izraelske vlasti odlučile su da privremeno odustanu od kopnene ofanzive na pojas Gaze, kako bi dale priliku diplomatskim naporima za postizanje primirja s palestinskim pokretom Hamas.

"Donijeta je odluka da se privremeno suspenduje plan o kopnenoj ofanzivi, kako bi se dala šansa za uspjeh diplomatskih napora", kazao je Frans presu neimenovani visoki izraelski zvaničnik.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je danas sukobljene strane na "momentalni prekid vatre", sedmog dana izraelskog bombardovanja pojasa Gaze u kojem je poginulo 109 ljudi.

"Obije strane moraju odmah da prekinu oružane akcije. Svaka nova eskalacija nasilja ugrozila bi cio region", kazao je Ban Ki-mun novinarima u Kairu, na konferenciji za novinare s liderom Arapske lige Nabilom el-Arabijem.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton otputovaće danas iz Pnom Pena u Izrael, Egipat i Ramalah, u okviru napora SAD da spriječe širenje krize.

Hilari Klinton, koja boravi u Aziji sa americckim predsjednikom Barakom Obamom, sastaće se u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a o krizi u pojasu Gaze razgovaraće i sa egipatskim i palestinskim zvaničnicima.

Izraelske vlasti razmatrale su protekle noći egipatski predlog o primirju s Hamasom, nekoliko sati pred dolazak mirovne misije UN u Jerusalim i posle šestodnevnog bombardovanja Gaze u kojem je poginulo više od 100 Palestinaca.

S druge strane, američka ambasadorka u UN Suzan Rajs saopštila je sinoć da SAD neće podržati tekst rezolucije Savjeta bezbjednosti koji, prema ocjeni Vašingtona, potkopava napore za postizanje prekida vatre u Gazi.

Tekst rezolucije koji je predložio Maroko, poziva na prekid neprijateljstava, a Vašington mu se protivi jer se u njemu ne pominju raketni napadi na Izrael iz pojasa Gaze.

Ministri u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua prošle noći su razmatrali predlog za postizanje primirja, ali i mogućnost pokretanja kopnene ofanzive u Gazi. I

zraelski državni radio navodi da Izrael najprije želi prekid vatre u trajanju od 24 do 48 sati, kao i da sukobljene strane za to vreme razgovaraju o trajnom primirju. Prema istom izvoru, Izrael bi mogao i da ublaži blokadu pojasa Gaze.

Izraelska televizija javlja da je Netanjahu blizu odluke da odobri primirje i da će u naredna 24 sata doći do prekida bombardovanja. Izraelski mediji izvijestili su i da su raketni napadi iz pojasa Gaze na Izrael bili prekinuti u satima pred sastanak kabineta.

Ipak, tokom večeri zabilježena su dva raketna napada na oblast Eškol u kojima nije bilo povrijeđenih. Još pet raketa palo je u oblasti Beševa, a sirene za uzbunu oglasile su se na nekoliko lokacija na jugu Izraela.

Izraelski predsjednik Šimon Peres optužio je Iran da podstiče Palestince da nastave raketne napade, umjesto da pregovaraju o prekidu vatre. Iranci "pokušavaju da podstaknu Hamas da nastavi sa napadima, bombardovanjjem, pokušavaju da im pošalju oruzzje", kazao je Peres televiziji CNN.

Lider Hamasa Haled Mešal kazao je u Kairu, gdje vodi razgovore sa egipatskim vlastima u okviru posredovanja u sukobu, da postoji mogućnost za postizanje dogovora o primirju, ali i dodao da je za to neophodan prekid blokade pojasa Gaze.

"Nismo protiv primirja, ali ostajemo pri svojim zahtjevima - okončanje nasilja, prekid agresije i prekid blokade", kazao je Mešal. U izraelskim napadima na Gazu u ponedjeljak je ubijeno 32 ljudi, čime je broj ubijenih Palestinaca od početka ofanzive prošle srijede dostigao 109.

Prošle noći, u izraelskim napadima povredjeno je sedam Palestinaca. Izraelske vlasti danima pominju mogućnost da krenu u kopnenu ofanzivu, zbog čega je generalni sekretar UN Ban Ki-mun sinoć doputovao u Kairo, nakon ćega će posjetiti Izrael i palestinske teritorije i razgovarati sa Netanjahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Galerija

Bonus video: