Ban Ki Mun stigao u Kairo radi razgovora o primirju u Gazi

Glavni sekretar Ban Ki Mun doputovao je večeras u Kairo kako bi pružio podršku egipatskim naporima za postizanje primirja između Izraela i palestinskog pokreta Hamasa u Gazi
1 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2012. 21:13h

Ban Ki Mun koji je stigao u posjetu Kairu u okviru regionalne turneje treba večeras da se sastane s egipatskim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Kamelom Amrom, a u utorak s glavnim sekretarom Arapske lige Nabilom al-Arabijem.

U utorak ili u srijedu trebalo bi da posjetiti Jerusalem, rekli su zvaničnici iz UN-a.

Njegov je portparol dodao da bi ove sedmice, ne rekavši tačno kada, trebalo da se sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom kako bi ih podstakao na postizanje primirja.

"Glavni sekretar UN želi da pruži diplomatsku podršku velikim naporima" uloženim radi postizanja primirja, rekao je u telefonskom razgovoru portparol Martin Nesirki, neposredno prije dolaska Ban Ki Muna u Egipat.

Abas je već ranije bio rekao da će UN-ov glavni sekretar posjetiti palestinska područja.

Ban Ki Mun je već razgovarao s Netanjahuom kako bi ga pozvao na umjerenost, pri čemu je osudio raketiranje Izraela iz Pojasa Gaze.

Više od sto Palestinaca poginulo je u šestodnevnoj izraelskoj operaciji na Pojas Gaze, po informacijama palestinske hitne medicinske službe a u palestinskom raketiranju izraelskog područja iz palestinske enklave poginula su tri Izraelca.

Bonus video: