Izrael: Ili primirje za 36 sati ili kopnena ofanziva

Izraelska vojska 18. novembra bombardovala je sa mora i iz vazduha pojas Gaze, usmrtivši dvoje djece na sjeveru
31 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 17:14h

Izraelski tenkovi spremni su za kopnenu ofanzivu, ali će vlasti u Tel Avivu naredbu za pokret izdati za 36 sati, ukoliko, u međuvremenu, Hamas ne prestane raketne napade na teritoriju Izraela.

Dok se nastavljaju izraelski vazdušni udari i raketiranje Izraela iz pojasa Gaze, traju i pregovori o prekidu vatre u Kairu.

Izraelska vojska napala je prošle noći više od 80 ciljava u pojasu Gaze, uključujući rampe za lansiranje raketa, tunele za krijumčarenje oružja, zgrade vlade Hamasa i štab policije.

U raketnom napadu na zgradu televizije Al Aksa ubijen jedan od lidera Islamskog džihada, saopštio taj pokret.

Najmanje jedna osoba poginula u izraelskom napadu na zgradu u kojoj se nalazi Hamasova televizijska stanica Al Aksa. U toj zgradi radi još sijaset drugih medijskih kuća, uključujući "Skajnjuz" i ostale.

U posljednjih nekoliko sati vojska je, preuzevši kontrolu nad radio programom u pojasu Gaze, upozorila stanovnike da se klone instalacija hamasovaca i da im ne služe kao ljudski štit.

Izraelska vojska izvijestila da je broj palestinskih raketa ispaljen u nedjelju opao za 40 posto u odnosu na broj raketa u nedjelju.

Izraelski raketni štit presreo je više od 310 od oko 850 raketa od početka operacije. Za to vrijeme izraelska vojska je napala 1.350 ciljeva u pojasu Gaze.

Najmanje 10 osoba je poginulo šestog dana izraelske ofanzive u pojasu Gaze, saopšteno je iz palestinskih bolničkih izvora. Četiri osobe, među kojima jedno petogodišnje dijete, ubijeni su u bombaškom napadu u kvartu Zejtun, u gradu Gazi.

Među poginulima je i zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Hamasa Mohamad al-Dalu

Troje Palestinaca, svi članovi jedne porodice, poginulo je u napadu na njihovo vozilo u Deir al-Balahu, u centralnom dijelu palestinske teritorije. Jedan Palestinac je poginuo u gradu Beit Lahiji, na sjeveru palestinske teritorije, a dvoje u Karari, na jugu pojasa Gaze, saznaje se iz bolničkih izvora, prenosi Beta.

Izraelska vojska 18. novembra bombardovala je sa mora i iz vazduha pojas Gaze, usmrtivši dvoje djece na sjeveru i ranivši najmanje osam novinara tokom napada na dvije medijske zgrade u istoimenom gradu, naveli su palestinski ljekari i svjetske agencije.

Petog dana operacije "Stub odbrane" u izraelskim vazdušnim udarima na sjeveru pojasa Gaze je ubijeno najmanje 23 Palestinaca, saopštili su palestinski ljekarski izvori.

Uništena trospratna zgrada

Jedanaest osoba, među kojima devet članova jedne porodice, poginulo je tokom popodneva u napadu u kojem je u gradu Gazi uništena jedna trospratna zgrada.

Kasnije su izraelski mediji javili da je to kuća zvaničnika Hamasa

Među poginulima je i zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Hamasa Mohamad al-Dalu. Kasnije su u sjevernom dijelu Gaze poginule još tri osobe, u istočnom dijelu tog grada dvije, a još dvoje ljudi je ubijeno kada je napadnut grad Nušejrat u centralnom dijelu pojasa Gaze.

Na sjeveru palestinske teritorije poginule su četiri osobe, među kojima dvoje djece, a u gradu Gazi je kasnije pronađeno i tijelo jedne žene stare 52 godine.

Nije odmah bilo jasno šta je bila meta tog napada, kojim je broj Palestinaca ubijenih u pojasu Gaze od srijede povećan na 66, uključujući 32 civila.

Kasnije su izraelski mediji javili da je to kuća zvaničnika Hamasa.

Bez raketiranja iz Gaze

Dok su izraelski napadi nastavljeni, armija je saopštila da nije bilo raketiranja iz Gaze od 21 sat prethodne noći, ali su se oko 7.30 oglasile sirene na jugu, kada su ispaljene dvije palestinske rakete.

Zgrada je jako oštećena, novinari su evakusiani, a nakon toga su uslijedila najmanje još dva udara

Palestinski premijer Ismail Hanije iz ekstremističkog Hamasa je razgovorao s egipatskim predsjednikom Muhamedom Morsijem o nasilju koje se nastavlja i naporima da se zaustavi, saopštila je njegova kancelarija.

Medijska kuća u Gazi se našla na udaru najprije oko 2 sata po lokalnom vremenu i potom je rečeno da je šest novinara ranjeno i da su zadobili manje i umjerene povrede, kada su izraelski avioni pogodili TV Al Kuds u zgradama Šova i Husari u kvartu Rimal u gradu Gazi, kazao je zvaničnik Ministarstva zdravlja Ašraf al Kudra.

U zgradi koju koristi ta televizija nekada je bio BBC, a još uvek je koriste Skaj njuz i ITN. Zgrada je jako oštećena, novinari su evakusiani, a nakon toga su uslijedila najmanje još dva udara na isto mjesto.

Drugi napad je bio usmjeren na obližnju medijsku zgradu oko 7 sati, rekli su palestinski izvori, naglasivši da su ranjena još dva novinara u zgradi Šurk, gdje se nalazi TV Al Aksa, televizija koja je takođe povezana sa Hamasom kao i Al Kuds.

Izraelski ratni avioni izveli su dva odvojena napada u drugim djelovima pojasa Gaze i na sjeveru u Beit Lahiji i Beit Hanunu uz dvoje ubijenih ranili 10 ljudi.

Povrijeđeni u Izraelu

Sedam osoba povrijeđeno je u raketnim napadima iz pojasa Gaze na južni dio Izraela, saopštili su izraelski zvaničnici.

Izraelska armija je saopštila da su prošle noći gađane podzemne rampe za ispaljivanje raketa i antena za komunikacije

Izraelske bezbjednosne službe su navele da je jedna raketa pala u blizini granice sa pojasom Gaze, gdje je teže povrijeđena jedna osoba, kao i da su dvije osobe lakše povrijeđene u raketnom napadu na grad Aškelon.

U napadu na grad Ofakim ranjene su četiri osobe, a iznad Tel Aviva je antiraketni sistem izraelske vojske presreo dvije rakete dugog dometa.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je pozvao Palestince da izađu na mirne demonstracije u znak protesta zbog "izraelske agresije" na Gazu.

Izraelska armija je saopštila da su prošle noći gađane podzemne rampe za ispaljivanje raketa i antena za komunikacije, kao i baza za obuku Hamasa i komandni centar.

Rečeno je takođe da je komunikaciona antena korišćena da se izvode terorističke aktivnosti protiv Izraela, a da su mornari gađali teroristička mjesta na sjevernoj obali.

Eštonova izrazila zabrinutost zbog stanja u Gazi

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izrazila je danas zabrinutost zbog porasta broja žrtava u sukobima u pojasu Gaze.

Eštonova je na sastanku ministara odbrane i vanjskih poslova članica EU danas u Briselu izjavila da se ova kriza može okončati samo dugoročnim rješenjem, kao i da raketni napadi na Izrael iz pojasa Gaze moraju prestati.

U šestodnevnom napadu izraelskih snaga na Gazu do sada je poginulo 87 palestinaca, među kojima ima i djece, kao i tri izraelska civila.

Eštonova je u petak izjavila da Izrael ima pravo da zaštiti svoje stanovništvo, ali i da njegov odgovor na palestisnke napade treba da bude "srazmjeran".

Kina poziva na uzdržanost

Kina je danas pozvala strane umiješane u konflikt na Bliskom istoku, a posebno Izrael, na uzdržanost u pojasu Gaze gdje su izraelske snage nastavile s bombardovanjem.

"Pozivamo strane, posebno Izrael, da pokažu najveću uzdržanost", izjavila je portparolka kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjang.

Ona je na konferenciji za novinare u Pekingu dodala da Kina podržava "pravedan stav arapskih zemalja o izraelsko-palestinskom pitanju", podsjetivši na tradicionalan stav Pekinga o tom pitanju.

Kina je podržala zahtjev Palestinaca za prijem u UN kao države nečlanice, ocjenjujući da je riječ o "legitimnom pravu" Palestinaca koje može da postane faktor mira u regionu.

Ban Ki-mun pozvao na momentalni prekid vatre

Generalni sekretar Ujedinenih nacija Ban Ki-mun pozvao je na momentalni prekid vatre u nastavku izraelske vojne operacije Stub odbrane, koja se sprovodi šesti dan.

Ban je najavio da će otići u Kairo da razgovara o mogućem prekidu vatre u trenutku kad raste međunarodni pritisak da se okonča sukob.

Arapska liga, koja je u nedjelju imala vanredan sastanak u egipatskoj prijestonici, šalje delegaciju u pojas Gaze u utorak u znak solidarnosti, prenijele su agencije.

Nedjelja je bila najkrvaviji dan u operaciji, započetoj u srijedu. Samo u jednom udaru na kuću zvaničnika Hamasa poginulo je 11 članova njegove porodice, uglavnom žena i djece.

Ban je rekao da je duboko ožalošćen smrću porodice Dalu i drugih Palestinaca, izražavajući zabrinutost za nastavak raketne vatre iz Gaze prema izraelskim gradovima.

Galerija

Bonus video: