Rakete NATO na granici sa Sirijom?

Turska je saopštila da je intenzivirala pregovore sa NATO saveznicima o mjerama za jačanje bezbjednosti na njenoj 900 km dugoj granici sa Sirijom
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 21:21h

Turska će sjutra formalno zatražiti od NATO da postavi rakete na njenu granicu sa Sirijom usljed sve veće zabrinutosti zbog prelivanja građanskog rata u susjedstvu, objavio je "Zidojče cajtung".

List iz Minhena, ne navodeći svoje izvore, takođe piše da bi u okviru te misije moglo biti raspoređeno do 170 njemačkih vojnika, prenio je Rojters.

Turska je u petak saopštila da je intenzivirala pregovore sa NATO saveznicima o mjerama za jačanje bezbjednosti na njenoj 900 km dugoj granici sa Sirijom nakon što su granate ispaljene iz Sirije pale na njenu teritoriju.

"Kao što smo ranije rekli, bilo je razgovora između Turske i NATO saveznika o različitim temama u vezi sa bezbjednosnim rizicima i izazovima, te mogućim odgovorima", odgovorio je zvaničnik turske vlade na pitanje o izvještaju „Zidojče cajtunga“.

"Normalno, ne možemo otkriti prirodu konsultacija NATO, koje još traju", dodao je za Rojters.

NATO je saopštio da će učiniti sve što je potrebno da zaštiti i odbrani Tursku. Turska sa svojim NATO saveznicima navodno pregovara o raspoređivanju raketa zemlja-vazduh, tipa „patriot“.

Portparolka NATO nije mogla da potvrdi taj izvještaj. „Nije bilo zahtjeva od Turske. Ako ga bude, saveznici će ga svakako razmotriti,“ rekla je.

Portparol njemačkog ministarstva odbrane je izjavio da će NATO razmotriti bilo kakav zahtjev Turske i potvrdio da su Sjedinjene Države, Holandija i Njemačka države koje raspolažu odgovarajućim raketama „patriot“.

Ministar spoljnih poslova Gido Vestervele je razgovarao sa svojim turskim kolegom, rekla je portparolka ministarstva, ali je odbila da otkrije koja je bila tema.

Rojters navodi da je i nakon više od 65 godina od kraja Drugog svjetskog rata, raspoređivanje trupa u inostranstvu osjetljiva tema za Njemce i dodaje da se ne zna da li bi za takvu misiju bilo potrebno odobrenje Bundestaga, donjeg doma parlamenta.

Mogućnost vojne akcije je odmah alarmirala neke političare.

"Mogu samo da upozorim Njemačku i NATO da dozvole da budu uvučeni u sukob u Siriji bez uporišta u međunarodnom pravu", rekao je za Špigl onlajn ekspert za bezbjednost opozicione stranke Zeleni, Omid Nuripur.

Bonus video: