SAD uklanjaju akt koji koči trgovinu sa Rusijom

Predstavnički dom američkog Kongresa odlučiće danas o uklanjanju prepreke za trgovinu sa Rusijom zaostale iz perioda hladnog rata
0 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Drjays.com
Kongres SAD, Foto: Drjays.com
Ažurirano: 16.11.2012. 12:38h

Kongres mora da ukloni odredbe akta iz 1974. godine koje se tiču ljudskih prava sovjetskih Jevreja kako bi američki izvoznici mogli da iskoriste prednosti liberalizovane trgovinske prakse Rusije.

Zbog ulaska u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO) Rusija mora da smanji carine i preduzme brojne mjere za otvaranje tržišta.

Rusija je postala članica Svjetske trgovinske organizacije u avgustu. Međutim, američki biznis neće moći da iskoristi otvaranje ruskog tržišta ako Kongres ne ukloni akt kojim je trgovina sa Rusijom vezana sa mogućnost emigracije sovjetskih Jevreja i drugih manjina.

Uspostavljanje trajno normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom je prioritet za poslovnu zajednicu SAD i američku administraciju.

Demokrate iz Senata poručile su da će razmotriti novi trgovinski propis o uklanjanju ograničenja u trgovini sa Rusijom čim on prođe Predstavnički dom. Taj propis, s obzirom da su američki zakonodavci osjetljivi na pitanje ljudskih prava u Rusiji, prati onaj kojim je predviđeno uvodjenje sankcija ruskim zvaničnicima umiješanim u kršenje ljudskih prava.

Zvaničnici i ekonomisti u SAD ocjenjuju da bi američki izvoz robe i usluga u Rusiju, koji sada vrijedi 11 milijardi dolara, za pet godina mogao da bude udvostručen ako se trgovinski odnosi s tom zemljom normalizuju.

Američke kompanije će, kada ne bude spornog akta, uživati u nižim carinama, boljoj zaštiti intelektualne svojine i većem pristupu ruskom tržištu usluga. Takođe će biti u mogućnosti da se u slučaju sporova obrate STO.

Ako Kongres ne ukloni sporni akt, Amerikanci će još više zaostati za Evropom i Kinom na rastućem tržištu Rusije sa 140 miliona potrošača, upozoravaju američki biznismeni.

Bonus video: