Kina nastavlja da cenzuriše medije i društvene mreže

Komunistička partija Kine kontroliše rad sudova, štampe, a cenzura je oštra u sprječavanju objavljivanja kritika na račun vlade
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 10:48h

Kina je upravo predstavila nove lidere, prvo kinesko rukovodstvo u eri društvenih mreža, ali je imenovanje ministra za propagandu ukazuje da će nastaviti oštru cenzuru medija i interneta.

Liu Junšan (65) na početku karijere bio je izvještač agencije Sinhua u oblasti Unutrašnja Mongolija, posljednjih godina vladavine Mao Cedunga.

Posljednjih deset godina karijere proveo je u vrlo uticajnom Odjeljenju za propagandu u okviru Komunističke partije Kine. Liu ima reputaciju konzervativnog političara koji zastupa tvrdu liniju u obračunu sa disidentima, onemogućavajući im da budu aktivni preko interneta.

Komunistička partija Kine kontroliše rad sudova, štampe, a cenzura je oštra u sprječavanju objavljivanja kritika na račun vlade ili tekstova na temu zaštite ljudskih prava.

Potpredsjednik Kine Si Đinping nasledio je Hu Đintaoa na cčelu kineske Komunističke partije. Si je na čelu Stalnog komiteta Politbiroa partije koji je sa devet sveden na sedam članova i koji će u idućih 10 godina voditi zemlju.

Bonus video: