Japan: Raspušten parlament, izbori u decembru

Poslanički dom japanskog parlamenta danas je na plenarnoj sjednici službeno raspušten odlukom premijera čime je otvoren put za prijevremene parlamentarne izbore u decembru
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 10:06h

"Na osnovu člana sedam Ustava, Donji dom je raspušten", rekao je predsjednik poslaničkog doma Takahiro Jokomiči.

Raspuštanje koje je predložio šef vlade lijevog centra Jošihiko Noda deset mjeseci prije roka za izbore, odobrio je car Akihito, a pozdravila trojica zastupnika "banzaija", podizanjem ruku prema nebu, kao što zahtijeva tradicija.

Noda je ranije obećao opozicionim strankama da će ubrzo pozvati birače na izbore ako neki važni zakoni dobiju podršku desnog centra.

Danas su usvojena dva važna teksta uz saradnju konzervativaca koji kontrolišu Senat, koji su nekoliko mjeseci sprječavali njihovo izglasavanje.

Desni centar koji vodi bivši premijer Šinzo Abe, na funkciji od septembra 2006. do septembra 2007., nada se povratku na vlast poslije tri godine nakon izbora koji bi trebali da se održe 16. decembra.

To će biti sedma promjena premijera od 2006.

Noda je treći premijer iz Demokratske stranke Japana (PDJ), organizacije lijevog centra osnovane sredinom 1990-ih koji je stupio na vlast sredinom 2009. nakon pola vijeka gotovo neprekinute vladavine desnog centra.

Galerija

Bonus video: