Računarski genije spiskao milijarde, zakopan u pijesak diše na slamčicu

Džon Mekefi je osnovao svoju kompaniju koja je na tržište izbacila prve uspješne antivirusne programe
7 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 15:21h

Život Džona Meafija počeo je poput američkog sna. Rođen je u Velikoj Britaniji 1945. godine, odakle su njegovi roditelji, zbog osiromašene i ratom dotučenezemlje, emigrirali u Sjedinjene Američke Države. Mali Mekefi je bio briliajntan u školi, odmah su ga prepoznali kao genija, posebno u prirodnim naukama, matematici, fizici i logici.

Sa najvećim ocjenama je završio smjer matematike na prestižnom Roanoke koledžu, kada počinje njegova blistava karijera. Napravio je prvi antivirusni program kojim je zaradio milijarde, ali se njegov američki san ovih dana pretvara u horor-triler, piše Jutarnji list.

Novinaru američkog Wireda je priznao da se zakopao u kartonskoj kutiji u pijesak, u srednjoameričkoj državi Belize, i tako zakopan diše na cjevčicu i čeka razvoj situacije budući da smatra da lokalna policija želi da ga pogubi bez suđenja.

Nekada je sve bilo skoro idilično. Džon Mekefi se kao uspješan mladi kadar zaposlio kao programer u NASA-i, pa je prešao u Univac kao softverski programer, da bi ga za velik novac otkupio Xerox, a potom i Lockheed gdje je radio kao glavni kompjuterski stručnjak. Iako su ti poslovi bili plaćeni nevjerovatno dobro, Džon Mekefi je osnovao svoju kompaniju McAfee Associates koja je na tržište izbacila prve uspješne antivirusne programe koji se i danas koriste u većini kompjuterskih sistema u svijetu.

McAfee Associates je postala najvažnija kompanija na svijetu koja se bavi zaštitom kompjuterskih podataka i 2011. godine zaradila je enormnih 7,68 milijardi dolara. Istovremeno se Mekefi bavio jogom i o tome je napisao nekoliko knjiga.

Kako bogatstvo čovjeka ne čini obavezno i srećnim i zadovoljnim, kompjuterski genije je počeo da širom svijeta kupuje imanja i špekuliše na berzi, vjerujući da će svojom logikom razbiti berzanske kodove i ustostručiti već ionako impozantno bogatstvo. Ali, tada su počeli prvi problemi.

Njegov genijalni analitički um nije dorastao iskusnim mešetarima sa Wall Streeta pa mu se, na njegov užas, bogatstvo počelo topiti pred očima. Svaki očajnički čin povratka izgubljenog novca završavao je još većom katastrofom, pa je Mekefi bio prisiljen da prodaje imanja koja je godinama kupovao.

Na kraju je potpuno izgubio živce i odustao od svega, a dio novca koji mu je ostao, podijelio je u nekoliko dobrotvornih ustanova. Za sebe je zadržao desetak miliona dolara i odlučio da preseli u srednjoameričku državicu Belize koja je poznata kao poreski raj, i u njoj se, iako je i dalje nominalno dio Ujedinjenog Kraljevstva, vrše mnoge sumnjive novčane transakcije.

U poreskoj oazi pročuo se po razuzdanim zabavama na kojima su se počeli da okupljaju lokalni mafijaši, sumnjivi biznismeni i elitne prostitutke. Njegove zabave zainteresovale su i inače tolerantnu policiju u Belizeu pa su pretresli Mekefijevu vilu. Našli su kokain, heroin i LSD, te znatnu količinu automatskog i poluautomatskog oružja. Posrnuli bogataš je uhapšen, ali je ubrzo pušten uz kauciju.

Neko vrijeme se primirio, ali su žurke ubrzo nastavljene. Sve je trajalo do dana kad je njegov prvi komšija Gregori Faul pronađen izrešetan u svojoj kući. Budući da su se Faul i Mekefi često zajedno opijali i drogirali, policija je odmah posumnjala u kompjuterskoga genija, ali je on nestao.

Policija je u vili pronašla samo njegovu drogiranu i pijanu 17-godišnju ljubavnicu.

Iako je ministar nacionalne sigurnosti Belizea, Rafael Martinez, rekao da protiv Džona Mekefija nije podignuta nikakva službena optužnica, nego ga traže samo kao svjedoka u istrazi, on nije želio da se preda vlastima, nego se odlučio da se sakrije. Iz neobičnog skrovišta poslao je novinaru Džošui Dejvisu izjavu da nije kriv i da se skriva jer vjeruje da lokalna policija želi da ga likvidira kako bi se domogla preostalog bogatstva.

Sudeći prema odabiru skloništa, čini se da je pretjerana konzumacija opijata dokrajčila Mekefiejv genijalni um.

Pravi vijagru

Kada je Mekefi odlučio da doseli u Belize, sve je izgledao kao u raju. Lokalne vlasti su spremno prihvatile posrnuloga bogataša koji je odmah dobio pasoš i kupio veliko imanje sa privatnom pješčanom plažom.

Tamo mu uporne američke poreske vlasti nisu ništa mogle pa je Mekefi mislio da je konačno našao kutak svijeta gdje će provesti ostatak života u neprekidnoj zabavi, žurkama i orgijanju, daleko od finansijskog i poslovnog svijeta koji ga je upropasio i zamalo ubio.

Odmah je našao lokalnu 17-godišnju djevojku i na njoj isprobavao svojevrsnu biljnu vijagru koju je sam pravio. Istovremeno su se u raskošnoj vili na plaži skoro svakodnevno dešavale žurke na kojima je alkohol tekao u potocima, a kokain se šmrkao u dekagramima.

Na kraju su ga upravo te zabave odvele na put koji ga je doveo u skrovište pod pijeskom Belizea, piše Jutarnji list.

Bonus video: