Najmlađa žrtva samospaljivanja - 14-godišnji Tibetanac

Agecija Sinhua je javila da je dječak, samo sa imenom Karpongja, umro u gradu Tongren u sjeverozapadnoj provinciji Ćhinghai
81 pregleda 0 komentar(a)
Tibet, samospaljivanje, Foto: Thedailybeast.com
Tibet, samospaljivanje, Foto: Thedailybeast.com
Ažurirano: 15.11.2012. 13:30h

Jedan tibetanski dječak (14) umro je od posljedica samospaljivanja, objavili su kineski državni mediji.

Mnogi Tibetanci optužuju Kinu da vrši vjersku represiju i suzbija njihovu kulturu

To je deseti slučaj spaljivanja Tibetanaca zabilježenih posljednjih nedjelju dana tokom održavanja kineskog partijskog kongresa na kome je Sji Đinping preuzeo upravu nad vladajućom partijom od odlazećeg predsjednika Hu Đintaoa.

Agecija Sinhua je javila da je dječak, samo sa imenom Karpongja, umro u gradu Tongren u sjeverozapadnoj provinciji Ćhinghai. U toj oblasti naseljenoj tibetanskom manjinom zabilježena je serija samospaljivanja u znak protesta protiv kineske vlasti.

10 slučajeva samospaljivanja

Od srijede, dan prije početka 18. kongresa Komunističke partije Kine, bilo je 10 slučajeva samospaljivanja u nekoliko oblasti Kine o kojima je izvijestila Sinhua ili tibetanske grupe iz inostranstva, prenio je AFP.

Najmlađi samoubica se zapalio u podne po lokalnom vremenu, javila je agencija pozivajući se na lokalne vlasti. Prije njega u Tongrenu su se u ponedjeljak spalila dvojica Tibetanaca.

Grupe za zaštitu prava Tibetanaca saopštile su da su se hiljade pripadnika te manjine okupile u srijedu u gradu da se pomole za dvojicu zemljaka.

Preko 70 Tibetanaca se spalilo ili pokušalo da se zapali od marta 2011. u oblastima naseljenim tibetanskom manjinom

Mnogi Tibetanci optužuju Kinu da vrši vjersku represiju i suzbija njihovu kulturu, budući da se većinska etnička grupa Han sve više naseljava u istorijski tibetanske oblasti.

Peking tvrdi da Tibetanci imaju slobodu vjeroispovesti i ukazuje na brojne investicije kojima je Tibetu donio modernizaciju i bolji životni standard.

"Teroristi" i "kriminalci"

Preko 70 Tibetanaca se spalilo ili pokušalo da se zapali od marta 2011. u oblastima naseljenim tibetanskom manjinom u znak protesta zbog kineske uprave i zahtjeva da se na Tibet vrati njihov duhovni vođa dalaj lama. Najmanje 58 je umrlo, prema podacima grupa za prava Tibetanaca iz inostranstva.

Peking one koji se spaljuju naziva "teroristima" i "kriminalcima" i optužuje izbjeglog tibetanskog duhovnog vođu dalaj lamu i njegovu "kliku" da podstiču samospaljivanja kako bi izazvali nezadovoljstvo i separatizam kod ljudi.

Bonus video: