naslijedio Đintaoa

Si Đinping postao novi lider Kine

Si je poručio da će novi kineski lideri učiniti sve da bi “obezbijedili bolji život” kineskom narodu
0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Printscreen
Si Đinping, Foto: Printscreen
Ažurirano: 15.11.2012. 09:22h

Si Đinping imenovan je za novog generalnog sekretara Komunističke partije i postao je novi lider Kine.Pedesetdevetogodišnji potpredsjednik Kine, i zvanično je naslijedio Hu Đintaoa na čelu kineske Komunističke partije, preuzevši zadatak da sprovede reforme i izbori se sa galopirajućom korupcijom u zemlji.On je pred novinare izašao u Velikoj palati naroda u Pekingu, na čelu Stalnog komiteta Politbiroa partije, koji je sa devet sveden na sedam članova, i koji će u narednih deset godina voditi zemlju.Si je predstavio je kolege i održao kratak govor u kojem je istakao da se novo kinesko rukovodstvo sučava sa “ogromnom odgovornošću”, priznavši da su pred Komunističkom partijom “teški izazovi”, među kojima i korupcija, prenosi RTS.Si je poručio da će novi kineski lideri učiniti sve da bi “obezbijedili bolji život” kineskom narodu.

Očekuje se da će Si Đinping u martu postati i novi predsjednik Kine

Nova kineska prva dama poznatija od supruga

Novi kineski vođa Si Đinping prvi je muškarac na čelu Kine čija je supruga u domovini poznatija od njega - sopran Peng Lijuan dugogodišnja je pjevačka televizijska zvijezda, a njen posljednji nastup pratilo je 770 miliona gledalaca.

Od Pekinga do Kantona, Šangaja i Urumkija, svi Kinezi poznaju Peng Liyuan koja bi trebala da postane netipična prva dama Kine.

Nakon okrutne Điang Kuing, poznate i kao Madam Mao, posljednje supruge Mao Cetunga koju su nazivali "crvenom caricom" i mrzili je zbog zlodjela tokom Kulturne revolucije (1966.-1976.), supruge kineskih zvaničnik ostajale su u sjeni.

Peng Lijuan, lijepa 49-godišnjakinja plijeni blistavim osmijehom s fotografija u vojnoj odori, narodnoj nošnji ili večernjoj haljini. Proslavila se sladunjavim melodijama i narodnim pjesmama s tekstovima koji veličaju Komunističku partiju.

Vojsci je pristupila sa 18 godina, a zahvaljujući lijepom glasu počela je pjevati na vojnim paradama i priredbama kojima je trebalo podići moral vojnika, stoji u njenoj biografiji.

Napredovala je čak do čina generala. Studirala je na konzervatorijumu i nastupala u pedesetak zemalja i nizala nagrade.

Peng Lijuan je dugodišnja zvijezda televizijskog spektakla kojim se proslavlja kineska nova godina, a karijeru je završila 2008. godine. Neki analitičari misle da će patiti jer će odsad živjeti u sjeni supruga koji postaje prvi čovjek Kine. Drugi smatraju da će upravo ona pomoći novome vođi da ublaži tradicionalnu sliku o krutom kineskom zvaničniku.

U intervjuima za kineske medije Peng Lijuan hvali se da je Si Đinping, s kojim je 25 godina u braku "idealan suprug".

Majkl Bonin, direktor francusko-kineskog univerziteta Tsinghua kaže da bi Peng Lijuan mogla postati prva Kineskinja koja će preuzeti ulogu zapadnih prvih dama dokse kineski stručnjaci sa tim ne slažu u potpunosti.

"U Kini prva dama mora da bude požrtvovana i da ostane u drugom planu", kaže Žang Jaojie sa Nacionalne kineske umjetničke akademije.

Preporučujemo za Vas