Seks skandal u CIA: Povjerljiva dokumenta nađena kod ljubavnice

Izvor upućen u istragu izjavio je za „ABC njuz“ da je Brodvelova u razgovorima sa agentima FBI priznala da je uzimala dokumenta iz obezbijeđenih vladinih zgrada
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 18:13h

Pola Brodvel, koja je navodno bila u vezi sa bivšim direktorom CIA Dejvidom Petreusom, u svojoj kući je posjedovala značajnu količinu vojnih dokumenata, uključujući povjerljivi materijal, što bi moglo biti kršenje saveznog zakona.

FBI je povjerljiva dokumenta pronašao u računaru koji je Brodvelova dobrovoljno predala agentima prilikom pretresa njene kuće u Sjevernoj Karolini.

Izvor upućen u istragu izjavio je za „ABC njuz“ da je Brodvelova u razgovorima sa agentima FBI priznala da je uzimala dokumenta iz obezbijeđenih vladinih zgrada.

Nekoliko zvaničnika je napomenulo da je Brodvelova kao obavještajni oficir vojnih rezervista SAD imala ovlašćenja da pregleda određena dokumenta. Međutim, pravila vlade nalažu da se povjerljivi materijal čuva na bezbjednim lokacijama ili računarima.

Izvori upoznati sa slučajem kazali su za Rojters da su se istražitelji fokusirali na pitanje da li je Brodvelova poštovala propisana pravila za rukovanje povjerljivim informacijama.

Predsjednik Barak Obama izjavio je juče na konferenciji za novinare da do sada nema naznaka da su bilo kakva povjerljiva dokumenta procurila kao rezultat ovog skandala, ali je naglasio da ne želi da prejudicira rezultate istrage.

Istražitelji FBI su odlučili da istraže slučaj pošto su primijetili da poruke sadrže informacije o aktivnostima šefa CIA koje nijesu dostupne javnosti

Vršilac dužnosti direktora CIA, Majkl Morel, juče je počeo da odgovara na pitanja poslanika u Kapitol Hilu, susrevši se sa vodećim obavještajnim zvaničnicima Senata kako bi objasnio ulogu CIA u dešavanjima koja su prošle nedjelje dovela do Petreusovo ostavke nakon što je priznao vezu sa Brodvelovom.

U međuvremenu Rojters je javio da je Petreus pristao da svjedoči pred Kongresom o napadu na američki konzulat u Libiji u kojem su stradala četiri Amerikanca, ali nije jasno kada će poslanici saslušati penzionisanog generala.

Predsjedavajuća Obavještajne komisije Senata Dajan Fejnstajn kazala je da je Petreus spreman da svjedoči o napadima 11. septembra u Bengaziju, ali da datum još nije dogovoren. Poslanici traže više informacija o tome kada je tačno FBI započeo istragu o Petreusovoj aferi sa Brodvelovom, budući da su o cijelom slučaju saznali iz medija.

Ranije juče američki sekretar odbrane Leon Paneta, govoreći iz Perta u Australiji, upozorio je da ne treba hrliti sa zaključcima u vezi sa drugim visokim vojnim zvaničnikom, generalom Džonom Alenom, dan nakon što je kazao da je on takođe pod istragom u vezi sa skandalom oko Petreusa.

Alen, komandant snaga u Avganistanu, koji poriče da je učinio išta loše, pod istragom je zbog navodno neprikladne prepiske u kojoj flertuje sa Džil Keli, ženom koja je pokrenula FBI istragu. Cijeli slučaj je izbio na vidjelo kada je Kelijeva, koju Petreus opisuje kao porodičnu prijateljicu, prijavila uznemiravajuće mailove koje joj je Pola Brodvel slala sa anonimne adrese očigledno je doživljavajući kao suparnicu kod Petreusa.

Istražitelji FBI su odlučili da istraže slučaj pošto su primijetili da poruke sadrže informacije o aktivnostima šefa CIA koje nijesu dostupne javnosti.

Ovaj skandal otežava napore Baraka Obame da reorganizuje svoj tim za nacionalnu bezbjednost nakon što je ponovo izabran za predsjednika SAD. Bijela kuća i Obama su saopštili da imaju povjerenje u Alena i u njegov rad u Avganistanu, ali su potvrdili da su planovi za njegov transfer u Evropu, gdje bi bio na čelu američkih i savezničkih snaga, suspendovani.

Preljuba po vojnom zakonu u SAD može dovesti do nečasnog otpuštanja iz vojske. Obama takođe mora da nađe zamjenu za Petreusa na čelu CIA u trenutku kada bira kandidate za šefove Stejt dipartmenta i ministarstva odbrane.

Sestra Džil Keli povezana i sa elitom iz Vašingtona

Zvaničnici u Vašingtonu i ljudi bliski Petreusu kažu da ni on ni Alen nijesu bili u romantičnoj vezi sa Kelijevom, 37 majkom i suprugom, koja je poznata ličnost u vojnim krugovima u Tampi. Međutim, ona je očigledno bila u bliskim odnosima sa dvojicom muškaraca budući da su obojica intervenisali u borbi za starateljstvo njene sestre bliznakinje, Natali Kavam.

Petreus i Alen su u septembru poslali pisma Višem sudu distrikta Kolumbije podržavajući Kavamovu u naporima da dobije veća prava na posjete sinu, navodi se u sudskim spisima. Pisma produbljuju misteriju o tome kako su dvije žene poznate u javnim krugovima imale pristup najvišim vojnim zvaničnicima i pokreće specifična pitanja o prirodi tih odnosa, navodi agencija Rojters.

Nije jasno zašto su uopšte Petreus i Alen, najviši zvaničnici američke vojske, osjetili potrebu da se uključe u neprijatni spor o starateljstvu nekoga koga su opisali kao porodičnu prijateljicu.

Sudski spisi takođe pružaju uvid u veze Kavamove sa elitom iz Vašingtona, uključujući i senatora Džona Kerija iz Masačusetsa. Kerijeva pres služba se oglasila ovim povodom saopštenjem u kojem stoji da poznaje Kavamovu preko njenog momka Džeralda Haringtona koji je bio uključen u Kerijevu predsjedničku kampanju 2004.

Galerija

Bonus video: