Obama: Volio bih diplomatsko rješenje sa Iranom

Iran i zapadne zemlje već se dugo spore oko iranskog nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da vodi osvajanju tehnologije za proizvodnju nuklearnog oružja
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.11.2012. 21:13h

Još uvijek ima vremena da Sjedinjene Države (SAD) i Iran riješe nesuglasice oko iranskog nuklearnog programa, izjavio je danas američki predsjednik Barak Obama.

Govoreći na konferenciji za novinare Obama je rekao da postoji mogućnost da Iran priušti sebi "miroljubivu nuklearnu energiju" dok na snazi ostaju obaveze te zemlje da obezbijedi garancije ostatku svijeta da ne proizvodi nuklearno oružje.

Obama je dodao da ne može da garantuje da će "Iran proći kroz vrata kroz koja bi trebalo da prođe", ali da bi on volio da vidi diplomatsko rješenje spora.

Iranska politika spram nuklearnog programa je sve više konfrontirajuća u odnosu na Zapad, pri čemu ta zemlja prijeti da će podići nivo obogaćivanja uranijuma ukoliko Zapad ne olakša sankcije koje sve teže pogađaju ekonomiju zemlje.

Bijela kuća je posredno dala na znanje da bi bila voljna na direktne razgovore sa Iranom oko nuklearnog programa mada do sada nikakav konkretan dogovor o tome nije postignut.

Iran i zapadne zemlje već se dugo spore oko iranskog nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da vodi osvajanju tehnologije za proizvodnju nuklearnog oružja dok Iran tvrdi da se radi o mirnodopskom programu.

Bonus video: