Obamina i Panetina podrška generalu Alenu

Ipak, Obama je juče suspendovao nominaciju generala Alena za novog komandanta snaga NATO-a u Evropi
0 komentar(a)
Džon Alen, Foto: Beta/AP
Džon Alen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.11.2012. 11:28h

Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je danas da ima "povjerenje" u komandanta savezničkih snaga u Avganistanu Džona Alena, nakon otkrića njegove moguće umiješanosti u aferu koja je već koštala funkcije direktora Centralne informativne agencije (CIA) Dejvida Petreusa.

General Alen, koga je u utorak podržao i predsjednik Barak Obama, "obavlja odličan posao u Isafu", međunarodnim snagama u Avganistanu, "i uvijek ima moje povjerenje u vođenju naših snaga i borbe", kazao je Paneta novinarima u Australiji.

Portparol Bijele kuće Džej Karni izjavio je juče da Alen uživa podršku i predsjednika Obame.

"Mogu da vam kažem da predsjednik ima visoko mišljenje o generalu Alenu i njegovom služenju svojoj državi, kao i poslu koji je obavio u Avganistanu", rekao je Karni novinarima.

Alen je pod istragom zbog slanja "neprikladnih" mejlova jednoj ženi vezanoj za aferu oko bivšeg šefa CIA (Petreusa), što je novi razvoj događaja u toj aferi

Karni je kazao i da Obama "ima vjere u generala Alena" i uputio novinare da pitanja o istragama u vezi sa Alenom i Petreusom upute Pentagonu, FBI-ju i ministarstvu pravde.

Ipak, Obama je juče suspendovao nominaciju generala Alena za novog komandanta snaga NATO-a u Evropi.

General Alen će "nastaviti da vodi" savezničke snage u Avganistanu, rekao je portparol američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost (NSC) Tomi Vietor.

"Na zahtjev ministarstva odbrane (Obama) je suspendovao nominaciju generala Alena na mjesto vrhovnog komandanta snaga NATO-a u očekivanju istrage o njegovom ponašanju koju je počelo ministarstvo odbrane", rekao je Vietor.

Nominacija Alena na mjesto vrhovnog komandanta snaga NATO-a u Evropi objavljeno je 10. oktobra. On je trebalo da zamijeni admirala Džejmsa Stavridisa na proljeće 2013. na mjestu koje uvijek pripada jednom Amerikancu.

Alen je pod istragom zbog slanja "neprikladnih" mejlova jednoj ženi vezanoj za aferu oko bivšeg šefa CIA, što je novi razvoj događaja u toj aferi.

Po riječima jednog zvaničnika Pentagona, Federalni istražni biro (FBI) oktrio je oko 30.000 stranica "neprikladne" i-mejl korespondencije između Alena i Džil Keli, prijateljice bračnog para Petreus i jedne od ključnih osoba u skandalu koji je doveo do Petreusove ostavke zbog vanbračne veze.

Džil Keli je obavijestila FBI da je dobila prijeteće i-mejlove. Kad je sprovedena istraga pokazalo se da je te prijeteće mejlove slala Pola Brodvel, biograf i ljubavnica Petreusa. Tako je FBI i pronašao mejlove između Pole Brodvel i direktora CIA, zbog kojih je izbio skandal.

Zvaničnici nisu naveli u čemu se sastojala neprikladnost Alenove prepiske.

Bonus video: