Iran testirao novi protivavionski raketni sistem

Iran je saopštio da je tokom vojne vježbe na istoku zemlje uspješno izvršena proba novog protivavionskog raketnog sistema napravljenog po uzoru na američki raketni sitem Houk (Hawk)
1 komentar(a)
Iran, Foto: Ilustracija
Iran, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 13.11.2012. 14:28h

General iranskih vazduhoplovnih snaga Farzad Esmaili rekao je da ova vojna vježba predstavlja "šamar" zemljama koje prijete Iranu, što se, kao navodi agencija AP, odnosi na Ameriku i Izrael.

Izrael i SAD nisu isključili mogućnost vojne opcije protiv Irana za koji se sumnja da u tajnosti razvija nuklearno oružje pod plaštom mirnodopskog nuklearnog programa.

Iran stalno negira ove tvrdnje i navodi da razvija svoj nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe.

Iranska državna televizija danas je objavila snimke sa vojne vježbe. Na njima je prikazano kako je lansirana raketa "houk" i kako pogađa maketu aviona.

Kako je televizija izvijestila, šef iranske protivavionske odbrane general Farzad Esmaili rekao je da je novi sistem zemlja–vazduh dobio naziv "mersad" (zasjeda).

Sistem je, navodno, sposoban da "uhvati" leteću metu udaljenu 80 kilometara i da je pogodi kada se približi na 45 kilometara.

Protiv mete se dejstvuje projektilom iranske proizvodnje "šahin" (soko).

Televizija navodi da će "mersad" biti testiran tokom vojne vježbe koja je u toku, a počela je prošle sedmice.

U jednonedjeljnoj vježbi, za koju se navodi da je "masivna", učestvuju iranski ratni avioni, bespilotne letjelice i oko 8.000 vojnika.

Vježba se održava u gotovo čitavoj istočnoj polovini Irana.

Tokom vježbe biće isproban i protivavionski i antiraketni sistem S-200, ruske proizvodnje, koji je prvi put prikazan u septembru.

Na manevrima je danas predstavljen prvi iranski huverkraft, vozilo koje može da ide po kopnu i po vodi.

Naziv mu je "tondar" (grom), a može da ispaljuje projektile i lansira bespilotne letjelice, javila je iranska televizija.

Bonus video: