Dalaj-lama pozvao japanske parlamentarce da posjete Tibet

Budistički vjerski vođa dalaj-lama pozvao je danas japanske parlamentarce, uključujući potencijalnog premijera, da posjete Tibet kako bi shvatili posljednji talas žrtvovanja u toj kineskoj autonomnoj oblasti
0 komentar(a)
Dalaj Lama, Foto: Rojter
Dalaj Lama, Foto: Rojter
Ažurirano: 13.11.2012. 12:57h

"Pozivam parlamentarne grupe da posjete Tibet", uključujući zone u kojima su Tibetanci "tako tužno" izvršili samoubistvo samospaljivanjem, kazao je 77-godišnji duhovni vođa prilikom susreta sa političarima u japanskom parlamentu.

"Možda bi (kineske) vlasti i lideri dobili stvarnu sliku" o tom žrtvovanju kada bi strani parlamentarci pričali o tome što se događa, rekao je dalaj-lama, u prisustvu Šinzo Abea, novog lidera Liberalno demokratske partije koji ima izglede da postane japanski premijer nakon parlamentarnih izbora.

"Obećavam da ću nastaviti da podržavam Tibet i činim sve što mogu da izmijenim situaciju u kojoj se nalaze ljudi koji su ugnjetavani", kazao je Abe.

Ova izjava sigurno neće proći neprimijećeno u Pekingu, u trenutku kada su odnosi između Kine i Japana posljednja tri mjeseca napeti zbog teritorijalnog spora u Istočnom kineskom moru.

Dvojica Tibetanaca spalila su se u ponedjeljak, javila je agencija Sinhua, čime je broj samoubistava u Tibetu za posljednjih pet dana porastao na devet.

Dalaj lama je u ponedjeljak osudio Peking zbog toga što ne istražuje pravi razlog zbog kojeg se Tibetanci odlučuju na taj korak.

Skoro 70 osoba, pretežno budističkih sveštenika, spalilo se od marta 2011. godine.

Bonus video: