Rusija priprema projekte za dostavu struje i gasa Japanu

Rusija trenutno priprema više projekata za dopremu električne energije i gasa Japanu koji nakon katastrofe u Fukušimi teško pokriva svoje energetske potrebe
50 pregleda 0 komentar(a)
Dalekovod, Foto: Ilustracija
Dalekovod, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 12.11.2012. 11:13h

Jedna od mogućnosti koja se u Rusiji ozbiljno proučava je pokretanje projekta "azijske megamreže" koja bi povezivala rusku, japansku, kinesku, južnokorejsku i mongolsku elektromrežu, piše ruski dnevni list Izvestija.

U pismu koje jeovaj dnevnik dobio na uvid, Tokio je u avgustu predložio Moskvi niz energetskih programa: polaganje električnog kabla ispod mora koji bi povezivao dvije zemlje, gradnju gasovoda i saradnju u eksploataciji gasa na Dalekom istoku.

Nakon proučavanja tih predloga, rusko ministarstvo energetike odlučilo se za gradnju "električnog mosta" između Rusije i Japana koji bi mogao da postane dio "azijske megamreže", projekta koji je pokrenut još 1998. ali je poslije obustavljen, ističe Izvestija.

Moskva "aktivno proučava" i mogućnost gradnje gasovoda koji bi išao do japanskih centrala i o njemu će razgovarati prilikom posjete predsjednika Gazproma Alekseja Milera Tokiju 27. i 29. novembra, dodaje list.

Izgleda ipak da je ruska vlada naklonjenija projektu polaganju električnog kabla.

Gazprom trenutno ima velike planove na ruskom Dalekom istoku gdje istražuje nova nalazišta kako bi pronašao nova tržišta dok potražnja pokazuje tendenciju opadanja u Evropi i na domaćem tržištu.

Gotovo nijedan od 50 nuklearnih reaktora u Japanu ne radi, a japanska vlada je u septembru najavila da će u idućih 30 godina postepeno napustiti proizvodnju nuklearne energije.

Bonus video: