Izabran predsjednik sirijske opozicione koalicije

Umjereni islamista, šeik Ahmad Moaz al-Hatib izabran je kasno sinoć u Dohi za predsjednika nove nacionalne koalicije koja okuplja većinu grupa sirijske opozicije
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 08:41h

Sinoć je u Dohi završen sastanak sirijske opozicije izborom šeika Ahmada Moaz al-Hatiba za predsjednika nove nacionalne koalicije koja okuplja većinu grupa sirijske opozicije.

Za potpredsjednike su izabrani Riad Seif, bivši zastupnik koji je iznio inicijativu za ujedinjenje opozicije i aktivista Suheir Atasi koji je koordinirao pobunu u Siriji u glasanju koje je uživo prenosila arapska TV mreža Al Džazira.

Al-Hatib (52), rođen u Damasku, napustio je Siriju prije tri mjeseca, pošto je dva puta bio uhapšen od početka pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada u martu 2011.

Poznat je po svojim umjerenim stajalištima u vjerskim pitanjima.

Osnivanje koalicije plod je dogovora postignutog nakon mučnih pregovora opozicionih grupa, među kojima je i Sirijski nacionalni savjet (SNC), koji je iz straha od marginalizacije u početku kočio donošenje odluke o njenom formiranju.

Sirijski nacionalni savjet je u subotu veče bio izložen jakom arapskom i međunarodnom pritisku kako bi prihvatio ujedinjene opozicije pod okriljem nacionalne koalicije kako bi se uspješnije borio protiv Asadovog režima.

Velika Britanija je juče izrazila zadovoljstvo odlukom grupa sirijske opozicije da osnuju snažnu koaliciju, istakavši da je to presudna etapa u uspostavljanju sistema koji će biti kadar da osigura političku tranziciju u Siriji.

Britanski ministar spoljnjih poslova Vilijam Heg govorio je u saopštenju o "važnoj etapi u stvaranju široke i reprezentativne opozicije koja će odražavati razlike u sirijskom narodu".

U nemilosrdnom gušenju narodne pobune protiv Asadovog režima koja je izbila u martu 2011. poginulo je više od 37.000 ljudi, po podacima sirijske nevladine organizacije.

SAD podržava ujedinjenu sirijsku opoziciju

"Želimo da što prije podržimo nacionalnu koaliciju koja otvara put prekidu krvavog režima (predsjednika Bašara) al-Asada i miru, pravdi i demokratiji koje zaslužuje čitav sirijski narod", izjavio je u saopštenju pomoćnik portparola Stejt Departmenta Mark Toner.

SAD su čestitale opozicionim grupama na tom sporazumu i zahvalile Kataru, koji je bio domaćin ovih pregovora, na podršci.

"Sarađivaćemo s nacionalnom koalicijom kako bi naša humanitarna i mirovna pomoć odgovorila na potrebe sirijskog naroda", dodao je Toner.

Nakon iscrpljujućih pregovora vođenih od četvrtka pod pokroviteljstvom Katara i Arapske lige, grupe sirijske opozicije ratifikovale su u Dohi sporazum o uspostavljanju nacionalne koalicije koja okuplja većinu dijelova opozicije.

Sporazum odgovara željama arapskih i zapadnih zemalja za ujedinjenom opozicijom koja može komunicirati s međunarodnom zajednicom i kanalisati humanitarnu pomoć.

Bonus video: