Kako je istraga pokrenuta: Ljubavnica šefa CIA-e slala prijeteće poruke

Sada će CIA, FBI i Bijela kuća morati pred Kongresom da odgovaraju o Petreusovom ljubavnom životu i o tome kako je njegov e-mail postao predmet istrage.
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 20:12h

Karijera Dejvida Petreusa, direktora CIA i uticajnog generala, ukaljana je nakon istrage zbog navodno prijetećih e-mail poruka koje je njegova ljubavnica slala nekoj drugoj ženi.

Sada će CIA, FBI i Bijela kuća morati pred Kongresom da odgovaraju o Petreusovom ljubavnom životu i o tome kako je njegov e-mail postao predmet istrage.

Petreus je podnio ostavku u petak nakon što je priznao vanbračnu vezu. Bilo je zakazno da se pojavi pred kongresnom obavještajnom komisijom u četvrtak kako bi svjedočio o tome kakva je CIA imala saznanja, i šta je prenijela Bijeloj kući, prije, tokom i nakon napada u kojima je stradao američki ambasador i trojica Amerikanaca u Bengaziju 11. septembra.

Njegov bivši zamjenik Majkl Morel, sada će morati da odgovara na pitanja poslanika o islamističkom napadu na Konzulat SAD i na bazu CIA u Libiji.

Morel i direktor FBI Šon Džojs, takođe će morati pred komisijom Predstavničkog doma da odgovore na nezgodna pitanja o tome kako je uopšte došlo do istrage FBI koja je dovela do pada Petreusa, kazao je za AP zaposleni u Kongresu koji je želio da ostane anoniman jer nije ovlašćen da javno govori o istrazi.

Članovi obavještajne komisije Senata postavljaće slična pitanja, a jedno od njih je i kada je Bijela kuća prvi put saznala za istragu. Vijest o iznenadnom odlasku Petreusa dospjela je u javnost prije nego što su za to saznale obavještajne komisije Predstavničkog doma i Senata i zatekla poslanike koji nadgledaju obavještajnu zajednicu nespremnim, kazali su zvaničnici.

Zvaničnici FBI su objasnili da komisije nijesu obaviještene jer je cijeli slučaj počeo kao krivična istraga o prijetećim e-mail porukama koje je slala Pola Brodvel, 40-godišnjakinja koja je završila akedemiju Vest pointu, drugoj ženi. Identitet druge žene i njena veza sa Brodvelom nijesu objavljeni, ali je ta istraga dovela agente do Brodvelinog e-maila, što je otkrilo vezu sa Petreusom, 60-godišnjim penzionisanim generalom, kazao je jedan zvaničnik za AP.

Zabrinut da su e-mailovi koje je razmijenio sa Brodvelonom predstavljaju kršenje bezbjednosnih pravila, FBI je predočio slučaj direktno Petreusu.

Petreus je odlučio da podnese ostavku, mada preljubom nije prekršio zakon, kazali su zvaničnici. „Odlučio je da bude iskren prema američkom narodu“, kazao je Stivi Bojlan, penzionisani vojni oficir i bivši Petreusov portparol. U telefonskom pozivu, Petreus je žalio zbog štete koju je nanio njegovoj „predivnoj porodici“ i bolu koji je nanio svojoj supruzi, kazao je Bojlan. Petreus je 38 godina u braku sa Holi Petreus.

Brodvelova je intervjuisala generala i njegove bliske saradnike intenzivno više od godinu dana kako bio napisala njegovu biografiju, „ All In: The Education of General David Petraeus“, koja je napisana sa Vernonom Lojbom, urednikom „Vašington posta“ i objavljena u januaru.

CIA nije komentarisala identitet žene sa kojom je Petreus bio u vezi. Brodvelova je udata i ima dva sina. Ona ovih dana nije odgovarala na brojne e-mail poruke i telefonske pozive. Ovog vikenda je planirala da proslavi 40. rođendan u Vašigtonu, a bili su pozvani mnogi novinari. Njen suprug je obavijestio goste da je zabava otkazana.

Zvaničnici CIA su dugo izražavali zabrinutost zbog neograničenog pristupa koji je Brodvelova imala njihovom direktoru. Ona je često posjećivala sjedište špijunske agencije, kako bi se vidjela sa Petreusom u njegovoj kancelariji, pratila ga tokom jutarnjeg džoginga na trim stazama CIA i često je prisustvovala javnim dešavanjima kako njegova gošća, kazala su za AP dvojica bivših obavještajnih zvaničnika.

Petreusovo osoblje iz perioda kada je nadgledao rat u Avganistanu takođe je bilo zabrinuto zbog vremena koje je ona provodila sa njihovim šefom. U uvodu knjige Brodvelova je navela da je Petreusa upoznala kada je bila apsolvent na Harvardu.

Galerija

Bonus video: