IZVJEŠTAJ AMERIČKOG MINISTARSTVA PRAVDE

Sada i zvanično: Komi nije bio politički pristrasan protiv Trampa

Autor izvještaja, glavni inspektor Majkl Horovic rekao je da je Komi "drastično odstupao od propisanih normi" Biroa i Ministarstva u okviru istrage oko spornih mejlova bivše državne sekretarke i predsjedničke kandidatkinje demokrata Hilari Klinton, prenosi Bi-Bi-Si (BBC)
0 komentar(a)
Džejms Komi, Foto: Reuters
Džejms Komi, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2018. 11:06h

Bivši direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi optužen je u dugo čekanom izvještaju Ministarstva pravde SAD za "neposlušnost" tokom obavljanja te funkcije, ali ne i za političku pristrasnost na štetu predsjednika Donalda Trampa.

Autor izvještaja, glavni inspektor Majkl Horovic rekao je da je Komi "drastično odstupao od propisanih normi" Biroa i Ministarstva u okviru istrage oko spornih mejlova bivše državne sekretarke i predsjedničke kandidatkinje demokrata Hilari Klinton, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Protiv Klinton je FBI poveo istragu jer je kao državna sekretarka koristila mejl s privatnog servera za slanje povjerljivih poruka u vezi s njenim tadašnjijm poslom šefice američke diplomatije. Ona je Komija okrivila za poraz na predsjedničkim izborima 2016. godine od kandidata republikanaca, sada predsjednika SAD Donalda Trampa.

Iako je Tramp tvrdio da je FBI pokušao da spriječi njegovu pobjedu na izborima, u izvještaju Horovica nema naznaka da su politički stavovi istražitelja Biroa uticali na sprovođenje istrage.

Horovic u izvještaju kritikuje Komijevu odluku da nedjelju dana pred izbore javno saopšti da je ponovo pokrenuo istragu o mejlovima Hilari Klinton i odbacuje Komijev argument da je to učinio u interesu transparentnosti.

U dokumentu na 500 strana pominje se i razmjena poruka između dvoje zvaničnika FBI koji su kasnije bili dio istrage specijalnog savjetnika Roberta Milera o miješanju Rusije u američki izborni proces 2016. godine i eventualnoj povezanosti Trampovog izbornog štaba s Moskvom.

Piter Strzok, glavni istražitelj u Milerovoj istrazi ruskog miješanja, bio je u vezi s advokaticom FBI Lizom Pejdž koja je kratko takođe bila dio Milerovog istražnog tima. Kada je Pejdž u poruci pitala Strzoka da li će Tramp pobijediti na izborima, on joj je odgovorio: "Ne. Neće. Spriječićemo to."

U izvještaju se taj Strzokov odgovor ocjenjuje "ne samo kao indikacija pristrasnog stava", već se navodi da "podrazumijeva spremnost da se preduzme zvanična akcija u cilju uticanja na izglede predsjedničkog kandidata (Trampa) na izborima".

Republikanci na osnovu te razmjene poruka tvrde da je istraga FBI pristrasna na štetu Trampa.

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je da prihvata izvještaj, ali i dodao da u njemu nema ničeg što ukazuje na političku pristrasnost Biroa ili što osporava FBI kao instituciju.

U izvještaju se navodi i da je Komi koristio svoj privatni mejl za slanje poruka u vezi s njegovim poslom u FBI, i da je to radio i dok je protiv Hilari Klinton vodio istragu zbog istog djela.

Komi je tada ocijenio da je Klinton bila "krajnje nepažljiva".

Kada su ga istražitelji upitali za korišćenje svog privatnog mejla za posao, Komi je rekao da je "imao osjećaj da je to u redu".

Dodao je da je preko svog mejla slao samo informacije koje ne spadaju u povjerljive i koje bi svakako kasnije postale javne, kao što su govori i izjave.

Preporučujemo za Vas