Da li je general i šef CIA pao zbog preljube ili Bengazija?

CIA nema neko opšte pravilo koje zvaničnicima zabranjuje preljubu, mada mogućnost ucjenjivanja obavještajnih zvaničnika uvijek izaziva zabrinutost za špijunsko osoblje
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 08:21h

Dejvid Petreus je bio zvijezda na bojnom polju, komandujući u ratovima u Iraku i Avganistanu, ali mu je glave došlo „loše rasuđivanje“ prilikom upuštanja u vanbračnu vezu koje je dovela do njegovog pada kao direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

Samo dva dana nakon njegovog 60. rođendana i nekoliko dana nakon predsjedničkih izbora, Petreus se povukao iz špijunske agencije, na čijem čelu je bio od 6. septembra 2011.

"Nakon 37 godina braka, pokazao sam izrazito loše rasuđivanje upuštajući se u vanbračnu vezu. Takvo ponašanje je neprihvatljivo i za jednog suruga i za lidera jedne organizacije kao što je naša. Predsjednik je ljubazno prihvatio moju ostavku“, napisao je Petreus u poruci zaposlenima u CIA.

CIA nema neko opšte pravilo koje zvaničnicima zabranjuje preljubu, mada mogućnost ucjenjivanja obavještajnih zvaničnika uvijek izaziva zabrinutost za špijunsko osoblje

Razlog Petreusovog odlaska će nametnuti i pitanja o bilo kakvom kompromitovanju američkih tajnih operacija i podataka. CIA nema neko opšte pravilo koje zvaničnicima zabranjuje preljubu, mada mogućnost ucjenjivanja obavještajnih zvaničnika uvijek izaziva zabrinutost za špijunsko osoblje. Vanbračna veza glavnog špijuna podigla je tu zabrinutost na novi nivo.

Postoje indicije da je afera prvo otkrivena prije nekoliko mjeseci tokom odvojene istrage o novom curenju informacija koju vodi američki Federalni istražni biro.

FBI otkrio aferu bivšeg čelnika CIA-e >>>

FBI je navodno istraživao da li je Pola Brodvel, žena sa kojom je imao aferu, ili „neko blizak njoj“ koristio Petreusov Gmail nalog.

CNN je javio da FBI istražuje moguće bezbjednosne rizike koje predstavlja njegova afera.

Petreusa će privremeno naslijediti Majkl Morel, dugogodišnji zamjenik direktora agencije. Morel je vodeći kandidat za stalnog šefa CIA, a povjerenje Baraka Obame je stekao kada je predsjednika redovno izvještavao o planovima za operaciju hvatanja Osame bin Ladena.

Među ostalim kandidatima su Džon Brenan, glavni Obamin savjetnik za borbu protiv terorizma, predsjednikov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Tomas Donilon i bivša članica Kongresa Džejn Harman, koja je predsjedavala komisijom Predstavničkog doma za obavještajna pitanja.

Petreus (60) je zaslužan za vraćanje Iraka sa ivice totalnog građanskog rata i za uspjehe na bojnom polju u Avganistanu nakon slanja 30 hiljada vojnika po Obaminoj naredbi krajem 2009. Postao je poznat po strategijama kontrapobune, koje su doprinijele napredovanju protiv talibana u Avganistanu.

Petreusa će privremeno naslijediti Majkl Morel, dugogodišnji zamjenik direktora agencije. Morel je vodeći kandidat za stalnog šefa CIA, a povjerenje Baraka Obame je stekao kada je predsjednika redovno izvještavao o planovima za operaciju hvatanja Osame bin Ladena

U vrijeme njegove nominacije za funkciju u CIA, Bijela kuća je željela da nađe neku visoku poziciju za Petreusa kako ga republikanci ne bi angažovali kao protivkandidata Obami i Bajdenu na izborima 2012.

Kada je imenovan za prvog čovjeka CIA, u obavještajnim krugovima se pojavila zabrinutost da general sa četiri zvjezdice možda neće moći da vlada iz sjenke kao što priliči jednom šefu špijunske službe.

Međutim, kada je preuzeo dužnost, Petreus se trudio da ne privlači pažnju.

Predsjedavajuća Komisije za obavještajne podatke američkog Senata, Dajen Fajnstin, demokrata, izrazila je žaljenje zbog ostavke „jednog od najboljih i najblistavijih koje Amerika ima“ i ocijenila da je to „ogroman gubitak“ za državu.

"U CIA, direktor Petreus je agenciji dao liderstvo, ugled, prestiž i kredibilitet i kod kuće i u inostranstvu. Na ličnom nivou, mislim da je njegovo upravljanje obavještajnim pitanjima bez premca,“ rekla je.

Pošto je prihvatio njegovu ostavku oko godinu i po nakon imenovanja Petreusa za šefa CIA, Obama je rekao: „Po svim mjerilima, bio je jedan od najistaknutijih oficira svoje generacije, pomagao je našoj vojsci da se prilagodi novim izazovima i vodio naše muškarce i žene u uniformama kroz izuzetan period službe u Iraku i Avganistanu, gdje je pomogao našoj naciji da te ratove dovede na put ka odgovornom kraju.“

Petreus je 2010. dobio „vruć krompir“ kao novi komandant američkih snaga u Avganistanu, zamijenivši generala Stenlija Mekristala, kojeg je Obama smijenio zbog skandala oko članka u kojem su Mekristal i njegovi saradnici ismijavali predsjednika i neke njegove najviše savjetnike.

Petreus živi u Virdžiniji sa suprugom Holi. Imaju dvoje odrasle djece, sina koji je bio vođa pješadijskog voda u Avganistanu i ćerku

Petreus živi u Virdžiniji sa suprugom Holi. Imaju dvoje odrasle djece, sina koji je bio vođa pješadijskog voda u Avganistanu i ćerku.

Petreusova supruga Holi je aktivistkinja i volonterka koja pomaže vojnim porodicama. To je nastavila da radi i pošto se Petreus povukao iz vojske i prešao u CIA.

Holi Petreus je ćerka generala sa četiri zvjezdice Vilijama Noltona, koji je bio direktor američke Vojne akademije u Vest pointu kada je Petresu bio kadet.

Petreus je doktorirao međunarodne odnose na Prinstonu.

Bračni par Petreus se prošlog mjseca pojavio na prijemu u kanadskoj ambasadi u Vašingtonu, povodom premijere filma „Argo“ Bena Afleka, o uspješnoj operaciji u kojoj su CIA i kanadske diplomate izvukle grupu američkih zvaničnika iz Teherana tokom talačke krize u ambasadi SAD 1979-81.

Trebalo da svjedoči o incidentu u Libiji

Nakon Petreusovog iznenadnog odlaska, mogao bi početi period nestabilnosti u agenciji, kojoj je budžet sve manji nakon što je deset godina stabilno rastao. Petreusovu reputaciju su ukaljale sve glasnije kritike na račun odgovora CIA na teroristički napad na ambasadu SAD u Bengaziju u Libiji, u kojoj je u septembru ubijen ambasador Kristofer Stivens i još tri Amerikanca.

Američki zvaničnici tvrde da incident u Bengaziju nema nikakve veze sa Petreusovom odlukom da podnese ostavku. Petreus je nedavno putovao u Libiju i na Bliski istok, a sljedeće nedjelje je trebalo da svjedoči o događaju u Bengaziju iza zatvrorenih vrata pred obavještajnim komisijama Predstavničkog doma i Senata. Sada tog svjedočenja neće biti.

Ko je Pola Brodvel?

Žena sa kojom je Petreus imao aferu je Pola Brodvel, autorka biografije o njemu: „All In: The Education of General David Petraeus“. Ima diplomu Harvarda, radila je kao model za jednog proizviđača puškomitraljeza a trenutno je istraživač saradnik na u Centru za javnu upravu na Harvardu i doktorant Odsjeka za ratne studije na londonskom Kings koledžu.

I ona je, kao Petreus, završila akademiju u Vest pointu, prenijeli su američki mediji. U vojsci je provela 15 godina, piše u biografiji koja se pojavila na njenom veb sajtu. Petreusa je srela 2006. kada je držala govor na Harvardu.

Kada mu je rekla da se bavi istraživanjem obavještajnih podataka o borbi protiv terorizma, dao joj je svoju vizit kartu i ponudio pomoć. Brodvelova (40), živi u Sjevernoj Karolini sa suprugom radiologom i dva sina. Prilikom predstavljanja knjige „All In“ u januaru, opisala je Petreusa kao svog mentora.

Prikupljajući materijal za biografiju, Brodvelova je šest puta posjetila Avganistan i tamo je provela ukupno tri mjeseca. Kazala je da je sa Petreusom često džogirala.

Bonus video: