FBI otkrio aferu bivšeg čelnika CIA-e

Bivši i sadašnji oficiri američke vojske kažu da Petreusa već duže vrijeme prate glasine o nevjeri
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 21:14h

Ljubavnu aferu zbog koje je bivši direktor CIA-a Dejvid Petreus dao ostavku otkrio je FBI u sklopu istrage o upadu u sigurnosni sistem Centralne američke obavještajne agencije, a koja je uključivala i Petreusovu elektroničku poštu, tvrde bivši američki obavještajci, a piše u subotu list The Washington Post.

Istraga je tako dovela do e-mailova koji su otkrili da je Petreus u ljubavnoj vezi s Paulom Brodvel, bivšim članom američke vojske, koja je radila na Petreusovoj biografiji.

Petreus, penzionisani američki general kojeg su smatrali i potencijalnim predsjedničkim kandidatom, sastao se u četvrtak s predsjednikom Obamom i ponudio ostavku koju je Obama u petak prihvatio.

"Nakon što sam bio u braku 37 godina donio sam krajnje lošu procjenu ušavši u vanbračnu vezu. Takvo je ponašanje neprihvatljivo, i za supruga i za čelnika organizacije poput naše", rekao je Petreus, bivši vojni zapovjednik i nositelj brojnih odličja koji je vođenje CIA-e preuzeo 2011. godine.

Bivši i sadašnji oficiri američke vojske kažu da Petreusa već duže vrijeme prate glasine o nevjeri, javlja Slobodna Evropa.

Brodvel, koja je takođe udata, diplomirala je na američkoj vojnoj akademiji West Point i radila je na Univerzitetu Harvard.

Nakon što su se 2006. upoznali na Harvardu, gdje je Brodvel pisala disertaciju na temu vođstva, dvojac je uskoro počeo razmjenjivati mejlove i raspravljati o njenom istraživanju.

Petreus, kojeg je Obama 2010. imenovao zapovjednikom američkih jedinica u Afganistanu, pozvao je u Kabul gdje je boravila nekoliko puta i svoje istraživanje odlučila pretvoriti u Petreusovu biografiju.

Galerija

Bonus video: