Protest ultrakonzervativnih islamista u Kairu

Nekoliko hiljada egipatskih ultrakonzervativnih islamista demonstrariralo je na trgu Tahrir u Kairu tražeći primjenu šerijatskog prava
0 komentar(a)
Islamisti u Kairu, Foto: Rojter
Islamisti u Kairu, Foto: Rojter
Ažurirano: 09.11.2012. 14:53h

Na trgu Tahrir u Kairu demonstrariralo je nekoliko hiljada egipatskih ultrakonzervativnih islamista tražeći primjenu šerijatskog prava, zbog čega se održavaju žestoke debate u komisiji zaduženoj za pisanje novog ustava.

"Kuran je iznad ustava", "Primjena šerijatskog zakona", uzvikivali su demonstrati na poznatom trgu odakle su počeli protesti u februaru 2011. godine i doveli do pada režima Hosnija Mubaraka.

"Demonstranti su takođe uzvikivali: "Narod želi primjenu zakona Alaha".

Muslimanska braća, čiji je član predsjednik Mohamed Morsi i partija Al Nur saopštili su ranije da će učestvovati na protestu nazvanom "petak primjene šerijatskog zakona".

Demonstranti traže jačanje šerijatskog zakona u ustavu. "Principi islamskom šerijatskog zakona treba da budu glavna osnova zakonodavstva ustava", naveli su oni. "Želimo primjenu zakona Alaha. Ne želimo nijedan zakon koji bi se tome protivio", rekao je jedan demonstrant Mohamed el Helbavi.

Procedura pravljena ustava u toku je već nekoliko mjeseci ali vlada nesigurnost zbog samog sastava komisije zadužene za pravljenje ustava. Pravosuđe traži raspuštanje ustavne komisije.

Bonus video: