Kina: Novi talas samoubistava iz revolta na Tibetu

U 48 sati šest Tibetanaca pribjeglo je samospaljivanju ili su to pokušali u tibetanskim područjima Kine, objavila je tibetanska vlada u egzilu
2 komentar(a)
Tibet, samospaljivanje, Foto: Thedailybeast.com
Tibet, samospaljivanje, Foto: Thedailybeast.com
Ažurirano: 09.11.2012. 11:49h

Kineske vlasti pojačale su nadzor nad tibetanskim područjima, suočene s talasom samoubistava Tibetanaca, koji kvari sliku "skladnog društva" kakvu širi kongres Komunističke partije, izvijestili su danas stanovnici i nevladine organizacije.

U oklopnim vozilima policajci su pojačali mjere bezbjednosti u gradu Tongrenu, u pokrajini Kinhai, na sjeverozapadu Kine, nakon što se juče okupilo na hiljade demonstranata, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Tibetanaca "Free Tibet".

U 48 sati šest Tibetanaca pribjeglo je samospaljivanju ili su to pokušali u tibetanskim područjima Kine, objavila je tibetanska vlada u egzilu u indijskom gradu Daramsali.

Zadnji takav očajnički čin dogodio se u četvrtak, na dan otvaranja 18. kongresa kineske Komunističke partije u Pekingu na kojem bi trebalo biti izabrano novo državno rukovodstvo.

Gotovo 70 osoba, većinom budističkih sveštenika, počinilo je samoubistvo samospaljivanjem ili su to pokušali da učine od početka marta 2011. godine u tibetanskim zonama Kine.

Bonus video: