značajne izmjene

Nova imena u Obaminoj administraciji

Zvaničinci navode da bi novi državni sekretar mogao biti republikanac Džon Hantsmen, bivši guverner Jute i bivši ambasador u Kini kojeg je postavio Obama
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2012. 08:33h

Predsjednik SAD Barak Obama za drugi mandat će promijeniti značajan dio administracije s najznačajnijim izmjenama na čelu ministarstva finansija, odbrane i vanjskih poslova, pišu američki mediji.

Poslije pobjede u utorak na predsjedničkim izborima, kojom je obezbijedio drugi mandat, Obama ima "odrješenije ruke" da se bavi najbitnijim problemima, od privrednog oporavka do vanjskopolitičkih izazova poput Irana, Sirije i mirovnih pregovora za izraelsko-palestinski sukob, ocjenjuje agencija AP.

Državna sekretarka Hilari Klinton već je najavila da će se povući sljedeće godine, a kao njeni mogući nasljednici spominju se ambasadorka u UN Suzan Rajs i senator Džon Keri koji je na čelu senatskog Odbora za vanjsku politiku.

Šanse Suzan Rajs, isprva favorita za novu šeficu Stejt dipartmenta,

ržavna sekretarka Hilari Klinton već je najavila da će se povući sljedeće godine, a kao njeni mogući nasljednici spominju se ambasadorka u UN Suzan Rajs i senator Džon Keri koji je na čelu senatskog Odbora za vanjsku politiku

Kod Kerija, s druge strane, postoji problem što bi njegovim odlaskom u Stejt dipartment bilo upražnjeno mjesto u Senatu koje bi lako mogao da osvoji republikanski kandidat, navodi "The New York Times".

Zvaničinci navode da bi novi državni sekretar mogao biti republikanac Džon Hantsmen, bivši guverner Jute i bivši ambasador u Kini kojeg je postavio Obama. Kao mogućnost se navodi i drugi čovjek Stejt dipartmenta Vilijam Berns i Obamin savjetnik za nacionalnu bezbjednost Tom Donilon.

Hantsmen je poštovan među članovima Obamine administracije, a njegov izbor bi omogućio predsjedniku da tvrdi kako prevazilazi stranačke podjele, navodi agencija AP i dodaje da bi tako posao dobio stručnjak za Aziju u vrijeme kad SAD sve više pažnje posvećuju tom kontinentu.

Favorit za novog ministra finansija je Džek Lu, dosadašnji Obamin šef kabineta, dok bi na čelo Pentagona mogao doći umjereni republikanac Čak Hejgel, navodi "Politico" pozivajući se na izvore u administraciji.

Pored Hilari Klinton, ministra finansija Timoti Gajtnera, ministra odbrane Leona Panete, očekuje se odlazak ministra za energetiku Stivena Čua, a mogući su odlasci i ministra pravde Erika Holdera i ministra saobraćaja Reja Lahuda.

Ministar finansija Gajtner bi već otišao, navodi "Politico", da ne predstoje ključni pregovori administracije i republikanske većine u Predstavničkom domu o porezima i smanjenju troškova.

Ako ne bude postignut dogovor uslijediće automatsko povećanje poreza zbog isticanja olakšica i smanjenje troškova, što bi moglo da prepolovi deficit, ali i odvede SAD u recesiju.

Mišel Fornoj

Za šefa Pentagona, pored Hejgela, spominju se Panetin zamjenik Eš Karter, za kojeg se smatra da kao fizičar može osmisliti novi koncept manje i efikasnije vojske. Opcija je i bivša podskretarka u ministarstvu odbrane Mišel Fornoj, čime bi na čelo Petagona prvi put došla žena

Da bi se to izbjeglo potrebno je da Obamina administracija i republikanci u Kongresu postignu dogovor. Demokrate traže povećanje poreza za najbogatije, čemu se protive konzervativci, uz zahtjev da se smanje socijalna izdavanja.

Poslije eventualnog dogovora može se očekivati odlazak Gajtnera, a novi ministar finansija je jedan od najbitnijih članova administracije za Obamine prioritete na polju ekonomije - povećanje zaposlenosti i uravnoteženje budžeta.

"Politico" navodi da se Lu najčešće spominje za tu funkciju kao Obamin čovjek od povjerenja, mada se radilo i na angažovanju nekog od direktora kompanija s Forbsove liste najuspješnijih, među kojima su i Erik Šmit iz kompanije "Google" i Šeril Sendberg iz "Facebooka".

Za šefa Pentagona, pored Hejgela, spominju se Panetin zamjenik Eš Karter, za kojeg se smatra da kao fizičar može osmisliti novi koncept manje i efikasnije vojske. Opcija je i bivša podskretarka u ministarstvu odbrane Mišel Fornoj, čime bi na čelo Petagona prvi put došla žena.

"The Christian Science Monitor", kao kandidata za novog ministra odbrane navodi i Kolina Pauela, državnog sekretara u prvom mandatu predsjednika Džordža Buša. Pauel je podržao Obamu na izborima i 2008. i pred ove druge izbore.

Galerija

Preporučujemo za Vas