Tokio: Peking da štiti pomorske interse na miran način

Pored toga što ima ekonomske posljedice, kriza je znatno otežala političku i diplomatsku klimu u odnosima dvije vodeće zemlje u regionu
0 komentar(a)
Naoko Saiki, Foto: Webtv.un.org
Naoko Saiki, Foto: Webtv.un.org
Ažurirano: 08.11.2012. 10:16h

Peking bi trebalo svoje pomorske interese da štiti na miran način, izjavila je zvaničnica japanskog ministarstva spoljnih poslova Japana, Naoko Saiki.

"Sve zemlje, uključujući Kinu, imaju pravo i obavezu da štite svoju teritoriju i svoje teritorijalne vode, ali to treba da sprovode na miran način i u skladu sa međunarodnim pravom", rekla je Saiki, reagujući na apel odlazećeg kinekog predsjednika Hu Đintaa da Kina treba da postane pomorska sila.

U trenutku kada Peking i Tokio vode spor oko ostrva u Istočnom kineskom moru, Hu je na otvaranju Kongresa Komunističke partije Kine uputio apel da Kina postane pomorska sila i da odlučno štiti svoja prava i interese u teritorijalnim vodama.

Napetost je porasla između Kine i Japana od kada je Japan u septembru nacionalizovao sporna ostrva u Istočnom kineskom moru. U Kini su uslijedile velike antijapanske demonstracije, a kineski državi brodovi često krstare tom zonom.

Pored toga što ima ekonomske posljedice, ova kriza je znatno otežala političku i diplomatsku klimu u odnosima dvije vodeće zemlje u regionu.

Bonus video: