Hu Đintao: Stranka i država će se urušiti ako ne riješimo korupciju

Novi lideri kineske Komunističke partije biće konzervativniji nego što se očekivalo
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 14:27h

Kongres Komunističke partije Kine, 18. po redu je počeo danas. Predsjednik Hu Đintao će i zvanično predati funkciju svom nasljedniku Si Đinpingu, novi premijer najverovatnije će biti Li Kećang, do sada zamjenik šefa vlade.

Novi lideri kineske Komunističke partije, čija imena će biti saopštena poslije Kongresa koji počinje u Pekingu i traje do 14. novembra, biće konzervativniji nego što se očekivalo, prenosi "Deutsche Welle".

Odlazeći predsjednik Hu Đintao je rekao da bi pitanje korupcije moglo da bude kobno za stranku, i da izazove njen kolaps ali i kolaps države.

"Stoga moramo da nastavimo sa neprekidnim naporima u borbi protiv korupcije", rekao je Hu u dvosatnom govoru.

Hu je poručio da oni nikada neće kopirati zapadni politički sistem, a upozorio da je će svi biti izvedeni pred lice pravde koji krše partijsku disciplinu.

"Neće biti milost", kazao je Hu.

Kandidat kompromisa

U sastavu novog Stalnog komiteta Politbiroa ostaće predsjednik Si Đinping, koji će postati i šef države. Za razliku od njegovog prethodnika o kome se u javnosti nije mnogo znalo, novog predsjednika znaju svi Kinezi. Poznat je kao suprug veoma popularne kinske pjevačice šlagera Peng Lijuan.

Si važi za ambicioznog, elitističkog i pragmatičnog političara, tako je bar opisan u jednoj depeši američke ambasade koju je objavio "Vikiliks".

Rođen je u porodici revolucionarnog junaka i odrastao u krugu komunističke elite. Ranih 60-ih njegov otac je bio žrtva unutrašnjih partijskih čistki i nekoliko godina proveo je u zatvoru. Rehabilitovan je poslije smrti Mao Cedunga.

Si Đinping je, kao i milioni drugih, tokom Kulturne revolucije poslat da živi u udaljenoj pokrajini. Po povratku u Peking okrenuo se politici i pridružio Komunističkoj partiji.

Karijeru je počeo u vojsci i došao do najviših krugova vlasti u Pekingu. Stekao je reputaciju nekoga ko ima sluha za potrebe privatnog sektora. Njegova karijera pokazuje da i dalje ima dobre kontakte u različitim uticajnim krugovima.

Spajaju ga sa tzv "Šangajskom klikom" bivšeg predsjednika Đijanga Cemina, a njegovi počeci u vojsci i u tim krugovima obezbjeđuju mu dobre veze i na kraju, preko svog oca uživa ugled među liberalima.

Dakle, riječ je o idealnom kompromisnom kandidatu. To bi mogao biti i razlog što je prije nekoliko godina preuzeo vođstvo od omiljenog Li Kećanga, koji se smatra učenikom Hu Đintaoa i koji će sada vjerovatno postati premijer.

Guverner tri vatre

Li je posljednjih godina putovao po važnim partnerskim zemljama, posebno u eurozoni i zastupao svoju zemlju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

Nakon toga postao je partijski sekretar i guverner centralne kineske provincije Henan. Vrijeme njegove vladavine opteretio je niz katastrofa. Zbog požara u fabrici, bioskopu i diskoteci u kojima je više stotina ljudi izgubilo živote, prozvan je "guvernerom tri vatre".

Potom je izbilo u javnost da je veliki broj građana provincije Henan HIV-pozitivno i da su ih zarazili dobrovoljni davaoci krvi. Kada je Li Kećang postao partijski sekretar u sjevernoistočnoj provinciji Liaoning, u eksploziji mine poginulo je 200 osoba. Ipak, u to vrijeme je u toj provinciji zabilježen procvat privrede.

Li je posljednjih godina putovao po važnim partnerskim zemljama, posebno u eurozoni i zastupao svoju zemlju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Galerija

Bonus video: