Troškovi za sanaciju u Fukušimi mogli bi biti duplo veći od predviđenog

Kompanija je za pokriće troškova već dobila bilion jena od države u zamjenu za kontrolni paket akcija
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 12:16h

Troškovi sanacije posljedica havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani "Fukušima" mogli bi da se udvostruče, na više od 125 milijardi dolara.

"Tokyo electric power company" (TEPKO) je navela da će dekontaminacija ozračenih područja i kompenzacija onima čiji su poslovi ili životi pogođeni havarijom koštati mnogo više od pet biliona jena, koliko je procijenjeno u aprilu.

Kompanija je za pokriće troškova već dobila bilion jena od države u zamjenu za kontrolni paket akcija. Sredstva su bila namijenjena za spas od bankrota kompanije koja obezbjeđuje električnu energiju za veći deo Tokija i okoline.

Havarija nuklearne elektrane "Fukušima" dogodila se u martu 2011. godine posle snažnog zemljotresa i cunamija. To je najveća katastrofa u nuklearnoj elektrani još od vremena Černobilja. Poslije nesreće odlučeno je da se nuklearka isključi iz eksploatacije, podsjeća agencija AFP.

Svi nuklearni reaktori u Japanu, posle havarije "Fukušime" bili su zaustavljeni.

Od tada su ponovo puštena u rad samo dva. Ukupni gubici industrije nastali isključivanjem reaktora dostigli su 46 milijardi dolara.

Vlada Japana je u vezi sa havarijom i njenim posljedicama donela odluku da postepeno prestane da koristi nuklearnu energiju. Predviđa se da će prelazak na druge izvore energije biti završen do 2040. godine.

Bonus video: