Kameron nudi imunitet Asadu: Samo da rat prestane

Kameron je rekao televiziji Al Arabija da bi međunarodna zajednica trebalo da razmotri sve što bi "tog čoveka izvuklo iz zemlje"
6 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 19:48h

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron ukazao je danas da bi se predsjedniku Sirije Bašaru Asadu moglo omogućiti bezbjedan izlazak iz zemlje ako bi se time garantovalo okončanje tamošnjeg građanskog rata.

Kameron je rekao televiziji Al Arabija da bi međunarodna zajednica trebalo da razmotri sve što bi "tog čoveka izvuklo iz zemlje" i omogućilo "bezbjednu tranziciju vlasti" u Siriji.

"Sasvim sigurno mu ne nudim izlaznu strategiju da dođe u Britaniju, ali ako hoće da ode, može da ode - to se može srediti", rekao je Kameron u Abu Dabiju, gdje boravi u sklopu trodnevne turneje po zemljama Persijskog zaliva i Bliskog istoka.

Prema riječima sirijskih aktivista za ljudska prava, više od 36.000 ljudi je poginulo u Siriji otkako je tamo u martu 2011. godine izbila pobuna, koja se vremenom pretvorila u građanski rat, u kojem nijedna strana nema preimućstvo.

"Naravno", dodao je Kameron, "radije bih ga vidio kako se suočava sa punom snagom međunarodnog prava i pravde zbog onog što je učinio".

Kameron je otišao iz Rijada i sada je u Džedi, gdje treba da se sastane sa saudijskim kraljem Abdulahom.

Britanski premijer je, međutim, rekao da Britanija ne namerava da naoruža rasparčanu sirijsku opoziciju, djelimično i zato što se rame uz rame sa pobunjenicima sve više bore islamske ekstremističke grupe.

"Plašim se prije svega da će se pokolj nastaviti, da će se gubljenje života nastaviti. To bi trebalo da nam bude glavna briga. Ali, tu je još jedan strah, da će ovo (rat), što duže bude trajalo, sve više promovisati i podsticati ekstremizam, pa ćemo imati nestabilnost u cijelom regionu", rekao je Kameron.

Galerija

Bonus video: