Izbor između dvije vizije SAD: Obama očekuje pobjedu

Aktuelni predsjednik čestitao je svom protivkandidatu, republikancu Mitu Romniju, na čvrstoj borbi u kampanji
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 21:23h

Prvi rezultati izbora u SAD se očekuju oko jedan sat iza ponoći, dok bi u periodu od dva sata trebalo da stigne prva pouzdanija infromacija o tome da li je slavio Mit Romni ili Barak Obama.

Međutim, kako se očekuje mrtva trka, na zvanične rezultate će se možda čekati i nekoliko sati.

Obama očekuje pobjedu

Američki predsjednik Barak Obama kazao je danas u Čikagu da očekuje dobre rezultate kada se završe predsjednički izbori i budu saopšteni podaci sa biračkih mjesta. Obama je još jednom pozvao birače da izađu i glasaju, bez obzira za koga, i da tako iskoriste svoje pravo glasa. Aktuelni predsjednik čestitao je svom protivkandidatu, republikancu Mitu Romniju, na čvrstoj borbi u kampanji, navodeći da je uvjeren u svoj izborni uspeh, prenose agencije.Romni boravi u Klivlendu i Pitsburgu, gdje je posjetio volontere koji rade u njegovom štabu

Obama ima prednost

Najnovije istraživanje Rojtersa i Ipsosa je u saglasju sa brojnim rezultatima objavljenim 24 časa prije izbornog dana - da je Obama bliži pobjedi.

Aktuelni američki predsjednik, prema tom istraživanju, vodi u tri od četiri najvažnije “neopredjeljene” države (Ohajo, Virdžinija, Kolorado), dok republikanac Mit Romni ima prednost samo na Floridi.

Amerikanci stoje u redovima ispred biračkih mjesta širom SAD, čekajući da glasaju za novog (ili starog) predsjednika

Redovi su izuzetno dugački u državama presudnim za rezultat izbora kao što su Florida i Virdžinija, a u Vašingtonu na glasanje čekaju satima, javlja DPA.

U Ohaju, državi koja će, kako se očekuje, odlučiti ishod trke između predsjednika SAD Baraka Obame i kandidata Republikanske partije Mita Romnija, više od jednog sata se čeka na glasanje

Romni glasao u Belmontu

Republikanski kandidat za predsjednika SAD Mit Romni glasao je danas u Belmontu, u državi Masačusets.

Upitan za koga je glasao, Romni je uzvratio: "Mislim da znate".

Izbor između dvije vizije

Američki predsjednik Barak Obama i njegov izazivač iz redova republikanaca Mit Romni juče su poslali posljednje poruke biračima u završnom obilasku neopredijeljenih država koje su od vitalnog značaja za odluku ko će biti pobjednik u ovoj izuzetno izjednačenoj trci za Bijelu kuću.

Oba kandidata su pokušala da animiraju svoje pristalice da izađu na današnje izbore u što većem broju, kao i da u posljednjem momentu pridobiju neopredijeljene birače dok su ankete pokazivale da na nacionalnom nivou imaju izjednačenu podršku građana. Kako je navela agencija Rojters, Obama je imao neznatnu prednost u osam od devet ključnih država.

"Viskonsine, sjutra donosiš odluku"

„Viskonsine, sjutra donosiš odluku“, obratio se poznati američki muzičar Brus Springstin na demokratskom skupu u Medisonu, država Viskonsin. „To je izbor između dvije vizije Amerike.“

Obama je objasnio da se bira između republikanske „najgore politike koja nam je uništila ekonomiju“ i njegovog pristupa za pokretanje zemlje.

Romni je u Virdžiniji poručio biračima: „Jedan završni napor će nas dovesti tamo gdje treba. Samo nas jedan dan dijeli od novog početka.“

Obama je juče posjetio tri neopredijeljene države, dok je Romni bio u četiri.

Sve oči su uprte u državu Ohajo čijih 18 elektorskih glasova može biti presudno za osvajanje potrebnih 270. Nakon što je ranije glasao u svom rodnom Masačusetsu, Romni je, kako su njegovi saradnici kazali Rojtersu, razmatrao da danas dođe u posljednju posjetu Ohaju kako bi animirao veći odziv svojih pristalica.

Iako posljednje ankete pokazuju da kandidati imaju skoro jednaku podršku glasača, aktuelni predsjednik je bliži pobjedi.

U Obaminom štabu sa optimizmom čekaju rezultate sa Floride, jer prema prvim informacijama sa ranog glasanja, aktuelni predsjednik stoji veoma dobro. U slučaju da dobije Floridu, Obami bi za reizbor bila potrebna još samo jedna neopredijeljena država

„Ako Romni dobije Floridu, Ohajo, Sjevernu Karolinu i Virdžiniju, i dalje mu je potrebna još jedna država“, objasnio je Dikerson.

U Obaminom štabu sa optimizmom čekaju rezultate sa Floride, jer prema prvim informacijama sa ranog glasanja, aktuelni predsjednik stoji veoma dobro. U slučaju da dobije Floridu, Obami bi za reizbor bila potrebna još samo jedna neopredijeljena država.

Prema istraživanju centra za politiku Univerziteta u Virdžiniji, Obama će pobijediti sa 290 prema 248 u elektorskim glasovima.

Posljednje istraživanje Rojtersa i Ipsosa takođe predviđa pobjedu Obame sa 294 elektorska glasa.

Međutim, dugogodišnji savjetnik bivšeg predsjednika Džordža Buša Karl Rov smatra da će pobijediti Romni.

„Ujutru 7. novembra, Romni će biti proglašen za 45. predsjednika Amerike. Pobijediće sa 51 prema 48 odsto u glasovima i osvojiti najmanje 279 elektorskih glasova“, predviđa Rov.

Istraživanje koje su sproveli USA tudej i Institut Galup pokazalo je da dvojica kandidata imaju jednaku podršku od 48 odsto u ključnim američkim državama.

Galerija

Bonus video: