Danas sastanak sirijske opozicije u Dohi

U Dohi danas počinje sastanak Nacionalnog savjeta, najveće sirijske opozicione koalicije, dok se na terenu nastavljaju borbe između provladinih snaga i pobunjenika.
0 komentar(a)
Sirija, pobunjenici, Foto: AFP
Sirija, pobunjenici, Foto: AFP
Ažurirano: 04.11.2012. 11:45h

Oko 286 članova Nacionalnog Savjeta trebalo bi da, tokom četvorodnevnog skupa, izglasaju novo rukovodstvo, kao i da izmijene statut kako bi primili veći broj pristalica.

Na dnevnom redu će biti i inicijativa međunarodne zajednice, posebno SAD, za izbor vlade u egzilu, na čelu sa bivšim poslanikom Rijadom Seifom.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton u srijedu je poručila da Nacionalni savjet treba da postane "dio šire opozicione koalicije". Savjet je optužio Vašington da želi da ga oblikuje po sopstvenoj volji, kao i da ga dovede do pregovora sa aktuelnim vlastima.

Sirijska vojska je danas izvela vazdušne napade u regionu Damaska, nakon žestokih borbi pripadnika provladnih snaga i pobunjenika u gradu, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Sirijski avioni su izveli tri napada na istoku Gute, oblasti koja se graniči sa gradom, u kojoj je u subotu poginulo 14 ljudi, među kojima djeca i žene, navodi nevladina organizacija. Podaci o eventualnim žrtvama današnjih napada nisu saopšteni.

Prema podacima Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od početka pobune u martu prošle godine u sukobima u Siriji poginulo je više od 36.000 ljudi.

Pobunjenici ubili glumca koji je radio za režim

Pobunjenici u Siriji ubili su glumca Mohameda Rafeu tvrdeći da je pripadao provladinoj civilnoj miliciji, saopštila je danas opoziciona Opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Glumac, poznat po ulozi u seriji "Bab al-Hara" popularnoj u arapskim zemljama, bio je otet u noći između petka i subote u kvartu Barze u Damasku, navodi se iz istih izvora.

OSDH prenosi da su pobunjenici tvrdili da je Rafea pribavljao podatke o protivnicima režima Bašara al-Asada.

U trenutku otmice, pobunjenici su kod glumca pronašli pištolj i spisak sa osobama na potjernici sirijskih vlasti.

Bonus video: