Sirijski pobunjenici napali bazu i aerodrom na sjeveru

Sirijski pobunjenici napali su jutros vazdušnu bazu i vojni aerodrom u području Idleba, na sjeverozapadu, i zauzeli vladine zgrade u predgrađu Damaska, nakon sukoba u kojima je stradao 21 vojnik
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2012. 11:19h

U pokrajini Idleb, "pobunjenici su na nekoliko sati preuzeli kontrolu nad bazom vazdušne odbrane Duile po završetku žestokih sukoba u kojima je ranjeno osam pobunjenika a jedan oficir sirijske vojske je ubijen", javio je Sirijski opservatorija za ljudska prava.

Pobunjenici su uspjeli da se domognu oružja i municije prije nego su se povukli kad je vojna avijacija počela da bombarduje sektor.

U istoj pokrajini Opservatorija je potvrdio informaciju o "žestokim sukobima" blizu aerodroma Taftanaz, objavivši da su ustanici željeli da zauzmu tu bazu iz koje polijeću vojni avioni koji bombarduju okolne gradove.

Pokret militanata na terenu, Nacionalni savjet sirijske revolucije, izvijestio je "o početku operacije oslobađanja vojnog aerodroma Taftanaz".

U gradu Dumi, 13 kilometara sjeveroistočno od Damaska, "ustanici su u petak zauzeli policijsku stanicu, zgradu opštine i bolnicu koje su bile u rukama prorežimskih jedinica", javlja Opservatorija i ističe da je u žestokim sukobima smrtno stradao najmanje 21 vojnik.

Opozicija odbacuje mogućnost pregovora sa vladom Al-Asada

Sirijska opozicija odbacila je, na sastanku u Amanu, mogućnost dijaloga prije odlaska predsjednika Bašara al-Asada sa vlasti, navodi se u saopštenju koje je danas dostavljeno Frans presu.

Na sastanku u Amanu su "razmotrene mogućnosti da opozicija udruži napore kako bi se dobila potrebna međunarodna i regionalna podrška, kao i podrška arapskih zemalja da se obori vlada" Bašara al-Asada, navodi se uoči sastanka Nacionalnog savjeta, najveće opozicione koalicije, sjutra u Dohi.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je ranije poručila da Nacionalni savjet treba da postane "dio šire opozicione koalicije", koja bi uključivala "ljude unutar Sirije i druge".

Sirijski nacionalni savjet optužio je Vašington da želi da ga oblikuje po sopstvenoj volji. Provladin sirijski dnevni list As-Saura danas je odbacio mogućnost pregovora sa Nacionalnim savjetom.

Ovaj dnevnik navodi da je Nacionalni savjet formiran iz "cionističkih krugova u Vašingtonu, Ankari, Dohi i Rijadu" i da ne predstavlja "poštene Sirijce koji će se suprotstaviti politici agresije i okupacije".

Opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila (OSDH) je danas da su pobunjenici pokrenuli ofanzivu za zauzimanje strateške vazduhoplovne baze Taftanaz na sjeveru Sirije.

OSDH objavila je danas video snimke na kojima provladini borci ubijaju zarobljene pripadnike pobunjeničkih snaga. Objavljivanje ovih snimaka uslijedilo je emitovanju video materijala na kojem je prikazano nasilje koje su počinili pobunjenici.

Prema podacima Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od početka pobune u martu prošle godine u sukobima u Siriji poginulo je više od 36.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: