Kina: Osuđenici na smrt ne moraju biti donori

Novi sistem doniranja organa, kojim upravlja Društvo Crvenog krsta Kine, dvije godine se probno sprovodio u 16 regiona
0 komentar(a)
Kina, zatvor, Foto: Golivechina.com
Kina, zatvor, Foto: Golivechina.com
Ažurirano: 03.11.2012. 13:05h

Kina će početkom sljedeće godine početi da postepeno ukida korišćenje organa osuđenika na smrt za transplantaciju, pošto će biti uveden novi sistem doniranja organa, kazao je jedan vladin ekspert.

Kineski zvaničnici priznaju da sistem transplantacije koji najviše koristi organe zatvorenika koji su osuđeni na smrt nije ni etički ni održiv, izjavio je kineski stručnjak Vang Haibo u intervjuu za novembarsko izdanje biltena Svjetske zdravstvene organizacije, a prenosi britranski “Gardijan”.

Novi sistem doniranja organa, kojim upravlja Društvo Crvenog krsta Kine, dvije godine se probno sprovodio u 16 regiona, a planira se da bude primijenjen u cijeloj zemlji početkom 2013. Vang, koga je Ministarstvo zdravlja postavilo za šefa centra koji istražuje i kreira sistem za pravednu i efikasnu dodjelu organa, rekao je da sada postoji saglasnost da će novi sistem smanjiti oslanjanje na organe pogubljenih zatvorenika.

„Primjena novog nacionalnog sistema počeće najkasnije početkom sljedeće godine. To će, takođe, označiti početak postepenog ukidanja stare prakse“, kazao je Vang.

Zamjenik ministra zdravlja Huang Điefu izjavio je da će Kina napustiti sistem doniranja organa osuđenika za pet godina i da će raditi na motivaciji ljudi da doniraju organe, prenijela je kineska novinska agencija Sinhua.

Transplantacija organa u Kini bila je kritikovana kao netransparentna, neetička i motivisana zaradom, a da se uzimanjem organa od osuđenika na smrt oni primoravaju da budu donori, kršeći lična, vjerska i kulturna uvjerenja. Predloženu promjenu politike pozdravile su međunarodne grupe za zaštitu zdravstvenih i ljudskih prava.

Bonus video: