U Argentini se ubuduće glasa sa 16 godina

U Argentini je usvojen zakon o spuštanju starosne granice za glasanje na 16 godina i ovaj potez bi mogao ojačati populistički blok predsjednice Kristine Kiršner uoči parlamentarnih izbora sljedeće godine
0 komentar(a)
Argentina glasanje, Foto: AFP
Argentina glasanje, Foto: AFP
Ažurirano: 01.11.2012. 11:39h

Argentinski Predstavnički dom je sinoć usvojio zakon, koji je napisao bivši šef kancelarije argentinske predsjednice, senator Anibal Fernandes, a Senat ga je već usvojio.

Za ovaj zakon je glasao 131 poslanik donjeg doma, dva su bila protiv, a jedan uzdržan.

Glasanje za punoljetne Argentince, kojih ima oko 29 miliona, obavezno je, a biće dobrovoljno za one koji imaju 16 i 17 godina kojih ima oko milion, navodi AFP.

"Ovo je veoma važna inicijativa zato što se njome proširuje granica prava", kaže Agustin Rosi, šef vladajućeg bloka u donjem domu parlamenta.

Pristalice zakona tvrde da su mladi danas politički svjesniji nego ranije

Protivnici kažu da je cilj ovog poteza dobijanje većine koja bi bila dovoljna za promjenu ustava kako bi Kiršnerova mogla da se kandiduje i za treći mandat. Pristalice zakona tvrde da su mladi danas politički svjesniji nego ranije i navode primjer susjednog Brazila u kome je, takođe, dozvoljeno glasanje sa 16 godina.

Osim toga, neki poslanici traže da se strancima, koji važe za grupu koja podržava Kiršnerovu, da pravo glasanja ako su stalno boravili u Argentini najmanje dvije godine. Procjenjuje se da u toj kategoriji ima oko pola miliona ljudi.

Bonus video: