NAUČNICI UPOZORILI

Topljenje leda na Antartiku alarmantno se ubrzalo: Od 1992. nestalo 3.000 milijardi tona leda

Količina vode oslobođena otapanjem leda na Antartiku, ključnom pokazatelju klimatskih promjena u posljednjoj četvtini veka, dovoljna je da Teksas potopi talas visine četiri metara, proračunali su naučnici
0 komentar(a)
Antarktik, led, Foto: Reuters
Antarktik, led, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2018. 19:55h

Topljenje leda na Antartiku alarmantno se ubrzalo, upozorili su danas naučnici, dodajući da je na Antartiku od 1992. godine nestalo tri hiljade milijardi tona leda.

Količina vode oslobođena otapanjem leda na Antartiku, ključnom pokazatelju klimatskih promjena u posljednjoj četvtini veka, dovoljna je da Teksas potopi talas visine četiri metara, proračunali su naučnici.

Kako se navodi, sva ta voda dovela je globalnog povećanja visine okeana za 7,6 milimetara.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature pokazuje da je Antartik u periodu između 1992. od 2011. godišnje gubio skoro 84 milijardi tona leda, a u posljednjih pet godina taj broj je povećan na više od 241 milijardi tona.

"Mislim da treba da se zabrinemo, ali to ne znači da treba da očajavamo", rekla je Izabela Velikogna sa Univerziteta u Kaliforniji, jedna od 88 autora istraživanja. Kako je navela, promjene se dešavaju brže od očekivanog.

Djelovi zapadnog Antartika, gdje je topljenje najbrže, nalaze se u fazi urušavanja, naveo je koautor Ijan Džonhin sa Univerziteta u Vašingtonu.

Naučnici Američke svemirske agencije (NASA) i Evropske svemirske agencije sprovode istraživanja na svakih nekoliko godina kako bi imali najsveobuhvatniju sliku šta se dešava na Antartiku i Grenlandu.

Stručnjaci navode da bi samo topljenje leda na Antartiku do kraja vijeka moglo da podigne nivo mora za 16 centimetara.

Studija je sprovedena na 24 različite lokacije, uz 15 satelita, istraživanja na terenu i kompjuterske simulacije.