Kineski premijer demantovao navode Njujork tajmsa

Advokati kineskog premijera demantovali članak Njujork tajmsa koji je objavio da njegova porodica posjeduje bogatstvo od najmanje 2,7 milijardi dolara.
220 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2012. 15:22h

Advokati porodice kineskog premijera Ven Điabaoa uzvratili su udarac američkom listu Njujork tajms zbog članka o navodnom premijerovom velikom bogatstvu, što je prvi put da neki visoki kineski zvaničnik reaguje na izvještaj stranog medija, prenosi danas hongkoški list Saut Čajna morning post (South China Morning Post).

"Takozvano "skriveno bogatstvo" članova porodice Ven Điabaoa u izvještaju Njujork tajmsa ne postoji", navodi se u saopštenju advokata. Dva advokata izdala su kasno sinoć saopštenje u ime Venove porodice demantujući izvještaj američkog lista u kome se navodi, između ostalog da premijerova 90-ogodišnja majka ima investicije od 120 miliona dolara u Osiguranju Ping An.

Advokati su naveli da Venova majka Jang Džijun nikad nije imala druge prihode, imovinu ili akcije u nekoj firmi. Ona je imala samo državnu platu i sada penziju - naveli su advokati. Tvrdnja o ulogu Venove majke jedna je od ključnih stavki u članku Njujork tajmsa.

Njujork tajms objavio je da porodica kineskog premijera posjeduje bogatstvo od najmanje 2,7 milijardi dolara.

Advokati su naveli da su neki članovi Venove porodice uključeni u poslovne aktivnosti ali da ništa od toga nije ilegalno i da nemaju akcije u bilo kojoj kompaniji. Oni su takođe naveli da Ven nikad nije imao ulogu u poslovnim aktivnostima članova svoje porodice, a još manje je dozvolio da njihove poslovne aktivnosti na bilo koji način utiču na njegovo sprovođenje politike.

Dvojica advokata naveli su takođe da će nastaviti da daju razjašnjenja u vezi drugih netačnih izvještaja ovog lista i da zadržavaju prava da ga pravno gone.

Njujork tajms je danas objavio saopštenje na svom vebsajtu gdje navodi da ostaje pri tvrdnjam iz svog glanka. "Ostajemo pri našoj priči na koju smo izuzetno ponosni", rekla je portparol Njujork tajmsa Ajlin Merfi.

Politički analitičari u Kini i van nje ocjenjuju da je rijetko da kineski državni lideri demantuju strane medijske napise, ali da je Venu jako stalo da zaštiti svoj ugled "narodnog premijera" i "Deke Vena".

Navodi američkog lista veliki su udarac za Venov ugled kao političara koji ima za cilj popravljanje uslova života običnih Kineza, prenose analitičari.

Neki analitičari smatraju da su vijesti o navodnom bogatsvu porodice premijera lansirne američkoj štampi iz Pekinga i da se uklapaju u političke borbe pred Kongres partije zakazan za početak novembra.

Galerija

Bonus video: