SAD: Uragan Sendi juri prema sjeveru

Vlasti strahuju da bi uslijed udara olujnog vjetra i obilnih padavina moglo da dođe do poplava i gubitka električne energije
61 pregleda 3 komentar(a)
uragan Sendi, Sendi, Foto: Wamu.org
uragan Sendi, Sendi, Foto: Wamu.org
Ažurirano: 27.10.2012. 11:40h

Zbog uragana Sendi koji je do sada odnio najmanje 43 života na Karibima i prihjeti da uskoro pogodi istočnu obalu SAD otkazano je nekoliko važnih političkih skupova na kojima je trebalo da učestvuju potpredsjednik Amerike Džo Bajden i republikanski predsjednički kandidat Mit Romni.

Romni je otkazao skup planiran za nedjelju u gradu Virdžinija Bič, dok je Bajden otkazao skup u istom gradu, najavljen za danas.

Prema najnovijim informacijama američkih meteorologa, procjenjuje se da bi glavni udar velikog uragana koji već dobio i naziv Superstorm mogao da bude između države Delaver i grada Njujorka, gdje su vlasti ozbiljno zabrinute da bi najveći američki grad mogao da bude centar oluje vijeka.

Udari vjetra sada dostižu brzinu od oko 120 kilometara na čas, a Sendi se kreće od Floride ka sjeveru. Procjenjuje se da bi na kontinetalni dio istočne obale mogao da stigne u ponedjeljak uveče.

Vlasti strahuju da bi uslijed udara olujnog vjetra i obilnih padavina moglo da dođe do poplava i gubitka električne energije u stotinama hiljada, ako ne i miliona domova u velikim gradovima poput Njujorka, Vašingtona, Filadelfije i Bostona.

Iako u ovom trenutku Sendi ima nivo samo uragana prvog stepena, uslijed sudara sa hladnom vazdušnom masom na sjeveru on će značajno dobiti na snazi i destruktivnosti.

Prema ovom scenariju, posljedice uragana bi mogle da budu iste, ako ne i gore od uragana Bob ili Perfektne oluje iz 1991.godine , navode zvaničnici.

Gradske i državne vlasti u Vašingtonu, Virdžiniji, Merilendu i Pensilvaniji proglasile su vanredno stanje a građani se putem televizije pozivaju da tokom vikenda kupe dovoljne količine konzervirane hrane, baterijske lampe i baterije, kao punjače za kola za mobilne telefone.

U nekim mjestima su stanovnici pozvani da u nedjelju proslave Noć vještica, koja inače pada 31. oktobra, prije nego što oluja pogodi to područje.

Bonus video: