Godina kineskih iznenađenja još nije završena

Jedna od malobrojnih poznatih stvari je da je sigurno da će potpredsjednik Ksi Jinping preuzeti mjesto stranačkog lidera na partijskom kongresu koji počinje 8. novembra
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 12:20h

Godina kineskih političkih intriga vjerovatno će iznjedriti još poneko iznenađenje u trenutku dok vladajuća Komunistička partija narednog mjeseca pokušava da dovrši smjenu generacija na čelu stranke u sjenci progona, zavjera i zatvora, piše Rojters.

Tek nekoliko sedmica od dovršetka prve smjene generacija nakon 10 godina puni sastav novog kineskog rukovodstva kao ni njegov program još nisu poznati i još se uvijek o njima pregovara u tajnosti.

Jedna od malobrojnih poznatih stvari je da je gotovo potpuno sigurno da će potpredsjednik Ksi Jinping preuzeti mjesto stranačkog lidera na partijskom kongresu koji počinje 8. novembra, dok se za desetine ostalih funkcija još vode borbe.

Jinping će nakon preuzimanja stranke u martu postati predsjednik države izborom na godišnjem zasijedanju parlamenta.

Trojica trenutno najmoćnijih Kineza - bivši predsjednik Jiang Zemin, sadašnji predsjednik Hu Đintao i Huov nasljednik Ksi pokušali su da ublaže frakcijske sukobe oko novog sastava vlasti tako što su se sastali i usaglasili liste favorita za glavno stranačko tijelo - uticajni Politbiro, kazali su izvori.

Ipak, analitičari kažu da se njihov plan još uvijek može izjaloviti.

"Mislim da će ovoga puta biti iznenađenja... Pregovori su vrlo komplikovan proces", kazao je Čeng Li, stručnjak za kinesku politiku sa Brukings instituta u Vašingtonu.

"Oni koji su van zapravo ništa ne znaju. Vjerovatno znamo samo 20 odsto onoga što se stvarno događa. Biće izmjena u posljednjem trenutku, možda čak i na zasijedanju Izvršnog odbora Politbiroa".

Spisak koji su napravili Jiang, Hu i Ksi već je donio velika iznenađenja jer je sa njega uklonjen jedan od favorita desnog krila - Vang Jang (57) šef stranačkog ogranka južne pokrajine Gvangdong kojeg Zapad doživljava kao sklonog političkim reformama.

Vang Jang

Njegovo izostavljanje moglo bi biti povezano sa ranijim padom Bo Silaja koji je zbačen sa moći u okviru jednog od najvećih političkih skandala u zemlji u posljednje dvije decenije.

Bo je smijenjen nakon što je njegova supruga optužena i osuđena za učestvovanje u ubistvu jednog britanskog biznismena. Uprkos tome, on i dalje ostaje favorit lijevog krila u stranci koje želi usporavanje tempa tržišnih reformi u zemlji.

Stručnjaci za Kinu vjeruju da Jiang, Hu i Ksi nisu željeli dalje da izazivaju ljevicu podrškom Vangu.

Neki analitičari još ne otpisuju Vang Janga u njegovim izgledima da zauzme mjesto sadašnjeg premijera Ven Điabaoa ili barem mjesto zamjenika premijera

Favoriti mogu pasti na posljednjoj prepreci ako ih na primjer delegati ne izaberu u centralni komitet koji ima 200 članova, ili ako najviši stranački zvaničnici ili sadašnji članovi izvršnog odbora na njihov izbor ulože veto.

Sastav novog izvršnog odbora, koji će imati sedam umjesto dosadašnjih devet članova, dogovoren je u iscrpljujućem pregovaranju bivših, sadašnjih i budućih stranačkih pravaka, a rezultati nisu poznati.

Kako bi se iznenađenja svela na minimum ranije ove godine obavljeno je probno glasanje kako bi se saznalo raspoloženje prema kandidatima za Politbiro i izvršni odbor. Ni ti rezultati nisu poznati.

"Oko 70 odsto sadašnjeg kineskog rukovodstva biće zamijenjeno na ovom kongresu uključujući ključne vojne, stranačke i državne dužnosti", smatra Čeng.

Sastav novog izvršnog odbora biće objavljen tek na kraju kongresa.

Neki analitičari još ne otpisuju Vang Janga u njegovim izgledima da zauzme mjesto sadašnjeg premijera Ven Điabaoa ili barem mjesto zamjenika premijera.

Kao najgori scenario navode mogućnost da se on preseli u Peking kako bi se mogao repozicionirati za neku visoku funkciju za naredni partijski kongres 2017. godine.

Analitičari smatraju i da bi najveća moguća razočaranja mogla biti neizbor u izvršni odbor sadašnjeg zamjenika premijera Vanga Kišana, koji je omiljen u inostranim krugovima investitora ili šefa organizacionog odbora stranke Lia Juančoa.

Najbogatiji komunista na svijetu

Kineske vlasti blokirale su pristup sajtovima Njujork tajmsa na engleskom i kineskom jeziku, a američki list navodi da je razlog za to priča o bogatstvu od najmanje 2,7 milijardi dolara kojim je u posljednjih 20 godina raspolagala porodica Ven Điabaoa, kineskog premijera.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine navelo je da je tekst imao "skrivene motive".

Sajt Njujork tajmsa dostupan je korisnicima interneta u Kini od avgusta 2001. kada je Đijang Cemin, tadašnji kineski predsjednik, poslije susreta s novinarima američkog dnevnika, naredio skidanje blokade.

Istovremeno je blokirana i pretraga imena Njujork tajmsa i premijera Vena na popularnoj društvenoj mreži Sina Veibo, kineskoj verziji Tvitera.

Prema pisanju američkog lista, Venova majka, braća i sestre i njegova djeca stekli su većinu bogatstva od kada je on postavljen za zamjenika premijera 1998.

On je potom imenovan i za predsjednika vlade 2003. Njujork tajms navodi da su Venovi rođaci, prijatelji i kolege partnerski kontrolisali 2,2 milijarde dolara vrijedne akcije u osiguravajućoj kompaniji "Ping An" 2007, prema podacima objavljenim 2011.

List piše da je Jang Žijun, Venova 90-godišnja majka, jedan od akcionara u "Ping Anu" i prije pet godina njene akcije su bile vrijedne 120 miliona dolara.

Njujork tajms je naveo da je ove nalaze dao kineskoj vladi i zatražio komentar. Ministarstvo spoljnih poslova je tada odbilo da komentariše, kao i članovi porodice premijera Vena, od kojih neki, prema tvrdnji američkih novinara, nisu ni odgovorili na zahtjev.

Galerija

Bonus video: