Vođa al-Kaide pozvao na kidnapovanje ljudi sa Zapada

"Pozivam sve muslimane, naročito u zemljama koje su u susjedstvu Sirije, da ustanu i svim silama podrže našu braću u Siriji"
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 10:01h

Vođa al-Kaide Ajman al-Zavahri pozvao je danas muslimane da kidnapuju ljude sa Zapada, da se pridruže pobunu u Siriji i postaraju da se u Egiptu sprovede šerijat.

U filmu koji traje više od dva sata, a postavljen je na islamističke vebsajtove, Zavahri je kritikovao američkog predsjednika Baraka Obamu, nazivajući ga lažovom i zahtijevajući od njega da prizna poraz u Iraku, Avganistanu i sjevernoj Africi.

Zavahri je pozvao da se kidnapuju "državljani zemalja koje se bore protiv muslimana kako bi oslobodile svoje zarobljenike" i s tim u vezi je pohvalno govorio o otmici jednog američkog humanitarnog radnika u Pakistanu prošle godine, javio je Rojters.

Vođa al-Kaide optužio je međunarodnu zajednicu da je sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu dala "dozvolu za ubijanje" u okviru njegovih pokušaja da uguši narodnu pobunu.

"Pozivam sve muslimane, naročito u zemljama koje su u susjedstvu Sirije, da ustanu i svim silama podrže našu braću u Siriji", kazao je Zavahri.

On je, pored toga, kritikovao novu egipatsku vladu zbog korupcije, ističući da se u Egiptu vodi bitka između sekularne manjine i muslimana koji žele da uvedu šerijat i oslobode vladu od američkog uticaja, javila je agencija Frans pres.

Zavahri, doktor po obrazovanju, porijeklom je iz Egipta.

Bonus video: