Nestali dvogodišnji sirijski dječak vraćen porodici na Kipar

"Možete zamisliti kako su se osjećali kada je im je rečno da je živ pošto su nosili svu tu krivicu misleći da je mrtav"
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 18:58h

Dvogodišnji sirijski dječak za kojeg je porodica vjerovala da je mrtav pošto je greškom ostavljen u njihovoj kući dok su ljetos bježali pod granatama iz predgrađa Damaska, vraćen je roditeljima na Kipru, rekla je danas pravna predstavnica Stela Konstantinu.

"Možete zamisliti kako su se osjećali kada je im je rečno da je živ pošto su nosili svu tu krivicu misleći da je mrtav", rekla je ona.

Mediji na Kipru ovaj događaj su proglasili čudom.

Niko ne zna koliko je dječak Bušr el Tavaši lutao u ostacima porodične kuće prije nego što su ga pobunjenici pronašli i predali drugoj porodici da ga čuva, rekla je Konstatinu.

Njegovi roditelji su u žurbi i haosu pokušavajući da pobjegnu od vladinih trupa, mislili da su Bušra odveli drugi članovi njihove velike porodice. Kada su u izbjegličkom kampu ustanovili da dječak nije s porodicom, oni nisu mogli da vrate da ga traže zbog oštrih sukoba.

Dvije nedjelje pošto su napustili Damask, roditelji i dvojica starije braće, od četiri i šest godina, 6. avgusta stigli su na Kipar tražeći azil.

Ubrzo je stigla vijest da je dječak živ. Otac Mačur el Tavaši rekao je da je neko prepoznao Bušra, pošto su živjeli u maloj zejdnici u kojoj su se svi poznavali. Porodica je tražila pomoć od pravnice Stela Konstantinuou da im pomogne da ga dovedu na Kipar koji se nalazi na oko 100 kilometara od Sirije.

Mačurova sestra se vratila 9. seprembra Damaska da se stara o Bušru dok se ne omogući njegov dolazak na Kipar, ali sada ne može da napusti sirijsku prijestonicu.

Kiparsko ministarstvo spoljnih poslova je ubrzalo proces pošto su roditelji obijezbedili dokaze da je mali Bušr njihov sin. Otac je otišao u libansku prijestonicu Bejrut gdje je pronašao sina u kiparskoj amabasadi, a juče se vatio u Limasol.

Bonus video: