New York Times: Premijer Ven Điabao - od "džemperaša" do milijardera

"New York Times" je predstavio svoje nalaze kineskoj vladi kako bi ih ista prokomentarisala, međutim, Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je da to uradi
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 09:07h

Porodica kineskog premijera Ven Điabaoa, čelnika poznatog po skromnom porijeklu i saosjećanju za obične Kineze, nagomilala je ogromno bogatstvo od najmanje 2,7 milijardi dolara otkad je on na vlasti, prema istraživanju lista "New York Times" koje bi moglo da naškodi vladajućoj Komunističkoj partiji.

"Pregled korporativnih i regulatornih podataka pokazuje da premijerovi rođaci, od kojih su neki poznati po agresivnom sklapanju poslova, uključujući i njegovu ženu, nadziru imovinu vrijednu najmanje 2,7 milijardi dolara", piše list.

Internet stranica njujorškog lista na engleskom i kineskom jeziku blokirana je u Kini u petak ujutro, a pretrage koje uključuju "New York Times" kao i imena Venove djece i supruge blokirane su na kineskom glavnom mikroblog servisu, koji je sličan Tviteru.

Venova 90-godišnja majka, braća, sestre i djeca nagomilali su većinu bogatstva otkako je on 1998. postao zamjenik premijera, a 2003. unaprijeđen u premijera.

Sajt njujorškog lista na engleskom i kineskom jeziku blokiran je u Kini, a pretrage koje uključuju "New York Times" kao i imena Venove djece i supruge blokirane su na kineskom glavnom mikroblog servisu, koji je sličan Tviteru

Dajući jedan primjer, "New York Times" navodi da partnerstvo koje nadziru Venovi rođaci i prijatelji posjeduje 2,2 milijarde dolara dionica u velikoj osiguravajućoj kući "Ping An Insurance", čiji su podaci o dioničarima objavljeni prošle godine u javnom dokumentu.

"New York Times" je predstavio svoje nalaze kineskoj vladi kako bi ih ista prokomentarisala, međutim, Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je da to uradi.

Članovi Venove porodice takođe su odbili komentar ili nisu odgovorili na zahtjev, navodi list.

Galerija

Bonus video: