Bo Silaj izbačen iz parlamenta

Stručnjaci navode da u partiji Bo Silaj i dalje uživa podršku, koja će vjerovatno biti oslabljena kada bude počelo suđenje protiv njega
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 08:12h

Bivši kineski visoki politički zvaničnik Bo Silaj, izbačen je iz parlamenta, čime mu je ukinut imunitet, javila je novinska agencija Sinhua.

Time se stvaraju uslovi da bivši cclan Politbiroa Komunističke partije Kine i gradonačelnik velike metropole Čongchinga bude izveden pred sud zbog optužbi za korupciju, zloupotrebu vlasti, uzimanje mita i nedolične odnose sa više žena.

Za sada se još ne zna datum početka sudjenja 63-godišnjem Bou, a odluku o njegovom isključenju iz parlamenta donio je stalni komitet parlamenta, tj. Nacionalnog narodnog kongresa.

Odluka kineskog parlamenta, u kojem većinu čine članovi Komunističke partije Kine, donijeta je uoči sljedećeg kongresa te stranke, zakazanog za 8. novembar. Tada bi trebalo da na mjesto generalnog sekretara partije, Hua Đintaoa koji je na toj funkciji deset godina, dođe potpredsjednik partije, Si Đinping.

Stručnjaci navode da u partiji Bo Silaj i dalje uživa podršku, koja će vjerovatno biti oslabljena kada bude počelo suđenje protiv njega.

Više stotina kineskih intelektualaca i bivših zvaničnika apelovalo je ove nedjelje na parlament da ne izbaci iz svojih redova Bo Silaja koji je iz Komunističke partije Kine isključen prošlog mjeseca.

Supruga Bo Silaja, Gu Kailai, je za ubistvo trovanjem britanskog biznismena Nila Hejvuda u avgustu uslovno osuđena na smrt - što je jednako doživotnoj robiji.

Vang Lijun, bivši šef policije u Čongkingu i blizak saradnik Bo Silaja, je u septembru osuđen na 15 godina zatvora, pošto je optužen za zloupotrebu položaja.

On je u februaru u američkom konzulatu u Čengduu zatražio politički azil, ali je potom, kako je naveo njegov advokat, konzulat dobrovoljno napustio.

Posljednji put je proces protiv nekog viskog kineskog zvaničnika vođen 2008. godine, kada je Šen Liangu osuđen na 18 godina zatvora za zloupotrebu službenog položaja i korupciju.

Bonus video: