Dolazi sa Ešton

Hilari Klinton iduće sedmice u posjeti Balkanu, ne dolazi u Crnu Goru

Državna sekretarka SAD prvo će posjetiti Alžir, 30. oktobra, a zatim BiH, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku. Put se završava 2. novembra
15 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 07:29h

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton iduće sedmice posjetiće Balkan da izrazi "trajno interesovanje, posvećenost i podršku SAD za evropsku i evroatlantsku budućnost tih zemalja", saopštio je Stejt department.

Državna sekretarka SAD kreće 29. oktobra na turneju u kojoj će prvo posjetiti Alžir, 30. oktobra, a zatim Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku. Put se završava 2. novembra.

Hilari Klinton će se pridružiti visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton tokom posjeta Bosni, Srbiji i Kosovu, dodaje se u saopštenju.

U Beogradu i u Prištini, pored toga što će razmatrati pitanja od bilateralnog interesa, Klintonova i Eštonova ponoviće odlučnost SAD i EU da Srbija i Kosovo idu dalje u nadogradnji prethodnih sporazuma i unapređenju dijaloga.

One će takođe ohrabriti preduzimanje konkretnih koraka koji će dozvoliti tim zemljama da napreduju, svaka za sebe, na putu ka članstvu u EU, navodi se u saopštenju.

Hilari Klinton i Ketrin Ešton će tokom posjete Sarajevu podvući hitnu potrebu da partijski lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da sprovedu potrebne reforme, i istaćiće čvrstu privrženost međunarodne zajednice Dejtonskom mirovnom sporazumu.

U Tirani državna sekretarka će istaći solidarnost sa Albanijom, saveznikom SAD u NATO-u, i učestvovaće i obilježavanju 100. godišnjice albanske nezavisnosti obraćanjem u Parlamentu.

Istovremeno će istaći potrebu za veću političku saradnju i vladavinu prava.

U Zagrebu ona će razmatrati ulogu Hrvatske kao saveznika u NATO-u, njen predstojeći ulazak u EU 2013. kao i njenu ekonomsku situaciju, navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas