Njemačka povukla pojedine Novartisove vakcine sa tržišta

Njemačke vlasti naredile su da se sa tržišta povuku pojedine pošiljke vakcina protiv gripa švajcarske kompanije Novartis, Italija zabranila korišćenje Novartisovih vakcina protiv gripa
57 pregleda 0 komentar(a)
injekcija, smrtna kazna, Foto: Shuterstock
injekcija, smrtna kazna, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 25.10.2012. 17:36h

Njemački Institut Paul Elrih, medicinko regulatorno tijelo, saopštio je da se radi o mjeri predostrožnosti koja je preduzeta pošto je Novartis izvijestio o slučajevima pojavljivanja malih čestica u vakcinama koje bi mogle da izazovu određene vrste reakcije organizma.

Mjera se odnosi na četiri paketa vakcina Begripala i jedan Flauda. Ministarstvo zdravlja Italije danas je zabranilo prodaju četiri Novartisova lijeka protiv gripa.

Švajcarsko regulatorno tijelo Svismedik takođe je obustavilo pošiljke Novartisovih vakcina.

Novartis je saopštio da sarađuje sa ministarstvima zdravlja, kao i da radi na tome da pacijentima obezbijedi vakcine za predstojeću sezonu gripa.

Italija zabranila korišćenje Novartisovih vakcina protiv gripa

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je prodaju i korišćenje četiri vakcine protiv gripa švajcarske farmaceutske kompanije Novartis.

Saopšteno je da je potrebno napraviti dodatne testove nakon naznaka zbog mogućih nuspojava vakcina.

Italijansko ministarstvo zdravlja savjetovalo je građanima da ne kupuju ili koriste ljekove Agripal, Fluad, i verzije lijeka Influpoci do novog obavještenja.

Obavještenje se odnosi na 487.738 doza vakcina, prenosi Net.hr.

Nakon naznaka mogućih nuspojava vakcina Novartisovog lijeka, italijanska farmaceutska agencija je odlučila da je potrebno da se naprave dodatni testovi.

Novartis se oglasio saopštenjem u kojem navodi da "sarađuje sa italijanskim vlastima kako bi shvatio razloge koji stoje iza odluke o povlačenja vakcina".

Obustava prodaje vakcina odnosi se samo na Italiju.

Bonus video: