Raste nasilje na granici Izraela i Gaze

Palestinci su danas ispalili više desetina raketa iz Pojasa Gaze na teritoriju Izraela i tako odgovorili na izraelski vazdušni napad u kojem su ubijena trojica palestinskih gerilaca
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 15:09h

U području Gaze pod vlašću Hamasa jača nasilje nakon posjete katarskog emira Hamada bin Kalife al-Tanija. Hamas je preuzeo odgovornost za dio raketnih i minobacačkih udara, pa je među Izraelcima sve glasnije pitanje je li emirova posjeta ohrabrila Hamas jer je nakon dužeg vremena prekinuta diplomatska izolacija. Hamas uglavnom nije učestvovao u graničnim napadima gerilskih grupa zadnjih mjeseci.

Posjeta šeika Hamada bin Kalife al Tanija smatra se istorijskom, jer je on prvi šef jedne države koji je posetio Gazu od kako je Hamas preuzeo vlast sredinom 2007. godine.

Hamas je doživljava kao važnu diplomatsku pobjedu. Izrael i SAD smatraju tu islamističku organizaciju terorističkom i njena vladavina pojasom Gaze nije međunarodno priznata.

Posjeta vladara Katara je odraz rastućeg uticaja Muslimanske braće od koje je Hamas i nastao, navodi agencija Asošiejted pres.

Palestinska uprava (PU) predsjednika Mahmuda Abasa na Zapadnoj obali, koja ima podršku Zapada, izrazila je rezerve u vezi sa dolaskom emira u Gazu, izrazivši nadu da taj potez neće umanjiti napore da se obnovi palestinsko jedinstvo.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnjih poslova rekao je da Katar zauzima strane imajući u vidu da emir nikada nije kontaktirao Palestinsku upravu predsjednika Abasa.

Emir je doputavao u Gazu preko Egipta, uz jake mjere bezbjednosti. Hiljade bezbjednjaka bilo je raspoređeno na putu koji je vodio od granice s Egiptom do glavnog stadiona u gradu Gazi, gdje se obratio Palestincima. Katarski emir je u tom govoru obećao 400 miliona dolara pomoći za izgradnju te palestinske teritorije razorene u sukobu s Izraelom.

Njegovom dolasku prethodila je eksplozija kraj granične ograde između Gaze i Izraela, u kojoj je jedan izraelski vojnik zadobio teške povrede. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zaprijetio je tom prilikom osvetom zbog tog incidenta.

U vazdušnom napadu izraelske vojske u utorak na sjeverni dio Pojasa Gaze ubijena su tri pripadnika Hamasa. Izraelska vojska tvrdi da su naoružani pripadnici Hamasa ubijeni dok su se pripremali da ispale rakete na jug Izraela.

Hamas je objavio da su trojica njihovih pripadnika ubijena i još trojica ranjena u dva vazdušna napada izraelske vojske.

Izraelska osveta uslijedila je pošto je u utorak ujutro jedan izraelski oficir ranjen u eksploziji na granici između Izraela i Pojasa Gaze. Nakon toga još je šest raketa ispaljeno iz Pojasa Gaze na Izrael, ali u eksplozijama niko nije stradao.

Izraelska vojska krenula je u akciju tek nakon što je Pojas Gaze napustio državni poglavar Katara. Katarski emir prvi je državni poglavar koji je posjetio Pojas Gaze kojim vlada radikalni palestinski politički pokret Hamas.

Galerija

Bonus video: