SAD: Džef Sešns podnio ostavku na mjesto državnog tužioca

Sešns je 2015. bio među prvim kongresmenima koji su podržali Trampovu predsjedničku kampanju
1 komentar(a)
Džef Sešns, Foto: Reuters
Džef Sešns, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2018. 19:59h

Američki državni tužilac Džef Sešns dao je ostavku na tu funkciju, na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trampa, javlja CNN.

Njegova pisana ostavka dostavljena je šefu kabineta Bijele kuće, Džimu Keliju.

Zamjenik državnog tužioca Rod Rozenstin bi trebalo da ostane nadležan za istragu o navodnom ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016. godine, i kao specijalni savjetnik Robertu Muleru.

Tramp nije direktno odgovorio na pitanje o Sešnsu tokom današnje pres konferencije u Bijeloj kući, kazavši da je u suštini "izuzetno zadovoljan" svojim kabinetom.

Sešns je već dugo vremena bio meta Trampovih kritika zbog istrage o navodnom ruskom miješanju u predsjedničku trku 2016. godine.

Njegova ostavka bila je očekivana nakon jučerašnjih izbora u kojima su republikanci zadržali većinu u Senatu, ali i izgubili kontrolu u Predstavničkom domu.

Niti jedan predsjednik u savremenoj američkoj istoriji, kako piše Rojters, nije napadao člana svog kabineta i bio oštar prema njemu u javnosti, kao što je to Tramp bio prema Sešnsu.

Sešns je 2015. bio među prvim kongresmenima koji su podržali Trampovu predsjedničku kampanju.

Tramp je potvrdio vijest na Tviteru, kazavši da će šef Sešnsovog kabineta, Metju Vitaker, biti vršilac dužnosti državnog tužioca.

Bonus video: