Papa proglasio sedam novih svetaca, među njima i prva Indijanka

U dugogodišnjoj proceduri, Katolička crkva za svece proglašava osobe za koje se utvrdi da su povezane sa najmanje dva čuda
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2012. 13:59h

Papa Benedikt XVI proglasio je sedam novih svetaca katoličke crkve, uključujući prvi put jednu Indijanku, što je u skladu s nastojanjima crkve da oživi katoličku vjeru u područjima gdje ona slabi.

U obraćanju vjernicima tokom mise papa je odao priznanje novim svecima, rekavši da su oni primjer za čitavu crkvu, jer su "s herojskom hrabrošću proveli živote u potpunoj posvećenosti Bogu i plemenitom služenju svojoj braći".

Kanonizacija se poklapa sa sastankom biskupa iz čitavog svijeta u Vatikanu, posvećenom naporima da se oživi hrišćanstvo u područjima gdje katolička vjera slabi zbog konkurencije evangelističkih crkava u Africi i Latinskoj Americi i sve veće sekularizacije Zapada, gdje su katolički sveštenici bili umiješani u mnoge seksualne skandale.

Dvije nove svetice su iz Amerike. Kateri Tekakvita (1656-1680), poznata kao "Lili Mohavka", prva svetica iz redova američkih Indijanaca, živjela je na prostoru koji se sada nalazi na granici između SAD i Kanade i predložena je za sveca, kako od katolika, tako i vjernika drugih vjera u tom dijelu zemlje.

Druga je Marijan Koup, opatica iz franjevačkog reda koja je u 19. vijeku njegovala oboljele od lepre na Havajima.

"Kateri je "inspiracija domorodačkim vjernicima u Sjevernoj Americi," a Koup "svijetli" primjer katolicima, rekao je papa.

Jedan od novih svetaca je filipinski tinejdžer iz 17. vijeka Pedro Kalungsod, koji je pomagao jezuitskim sveštenicima da preobrate domoroce na Guamu i koga su ubili mještani koji su se tome protivili.

Za svece su takođe proglašeni Žak Bertje, francuski jezuita i misionar iz 19. vijeka, Đovani Batista Pijamarta, Italijan koji je osnovao katoličku štampariju i izdavačku kuću u Breši, Karmen Sales i Barangeras, španska opatica koja se bavila obrazovanjem djece i Ana Šafer, Njemica koja je postala uzor bolesnima i onima koji pate kada je padom u vrelu vodu zadobila opekotine po nogama koje nikada nisu zarasle već je godinama živjela u bolovima.

U dugogodišnjoj proceduri, katolička crkva proglašava za svece osobe za koje se utvrdi da su povezane s najmanje dva čuda.

Galerija

Bonus video: