CIA obavijestila o odgovornosti za napad u Libiji za 24 sata

Šef kancelarije CIA u Libiji je u roku od 24 časa od napada na američki konzulat u Bengaziju izvijestio Vašington da su za njega odgovorni ekstremisti a ne učesnici protesta zbog antiislamskog filma snimljenog u SAD
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 12:58h

Ove činjenice je danas iznio jedan američki zvaničnik Asošijeted presu.

Vlada SAD javno je govorila da su za napad u kome su ubijeni američki ambasador Kris Stivens i još tri Amerikanca odgovorne rulje koje su oko 11. godišnjice terorističkih napada na SAD protestovale u muslimanskom svijetu.

Odbori kongresa za pitanja bezbjednosti sada traže dokumenta koja bi pokazala šta su špijunske agencije znale i kada - prije, za vrijeme i poslije napada.

Uobičajeno je da se informacije prvo prosljeđuju analitičarima u glavnom štabu CIA, gdje se upoređuju sa drugim informacijama dobijenim prisluškivanjem i satelitiskim snimcima. Tek tada se prosljeđuju Bijeloj kući i kasnije Kongrsu, što može da traje satima ali i danima, ukoliko potiču isključivo iz jednog ili dva izvora koji mogu ili ne moraju biti pouzdani.

Bijela kuća sada tvrdi da je napad vjerovatno izvela teroristička organizacija povezana sa Al Kaidom i da nije imao veze sa protestima vezanim za antiislamistički film.

Zvaničnici kongresa rekli su da očekuju da će do kraja ove nedjelje dobiti dokumenta na osnovu kojih će moći da sastave vremenski redosled onoga što su o napadu znale obavještajne službe i te inforamcije uporede sa onim što je Bijela Kuća govorila javnosti.

Dvojica američkih zvaničnika rekla su da je šef kancelarije CIA u Libiji sakupio izvještaje svjedoka u roku od 24 sata po napadu na konzulat, koji ukazuju na odgovornost ekstremista.

Izvještaj je sastavio 12. septembra i poslao ga obavještajnim službama u Vašingtonu sljedećeg dana, saopštili su zvaničnici.

Ipak, u subotu te nedjelje, u kratkim izvještajima koje je CIA podnijela kongresu stajalo je da su "demonstracije u Bengaziju bile spontano inspirisane protestima ispred ambasade SAD u Kairu i pretvorile se u direktni napad".

U njima je dalje navedeno da "ima naznaka da su ekstremisti učestvovali u nasilnim demonstracijama" ali nisu pominjani iskazi svjedoka koji su isključivo krivili ekstremiste.

Obavještajne službe saopštile su da je, u tom slučaju, do kašnjenja došlo djelimično zbog vremena koje je bilo potrebno da se analiziraju različiti, međusobno suprotstavljeni izvještaji.

Jedan zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, objasnio je da je "bilo jasno da se te večeri sastala grupa ljudi" u Bengaziju, ali da je prvo pitanje koje se tada postavljalo bilo da li su "ekstremisti preuzeli gomilu ili su oni bili gomila".

Galerija

Bonus video: